Hlavní obsah

V baru má skoro dva tisíce druhů whisky. Chci lidi vzdělávat, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dave Gunns je původem z Keni, ale už roky žije a podniká v Jihoafrické republice. V sympatickém městečku Dullstroom ležícím necelé tři hodiny východně od Johannesburgu provozuje bar specializovaný na whisky. Ochutnat všechny druhy tohoto alkoholického nápoje, které podnik Wild about Whisky nabízí, by vám ale nějaký čas zabralo.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Majitel podniku Wild about Whisky Dave Gunns s dlouholetou zaměstnankyní Jules

Článek

Jihoafrický Dullstroom s 500 obyvateli je pro mě jen nutnou stanicí za účelem noclehu po cestě do Blyde River Canyonu a Krugerova národního parku. O to příjemněji jsem překvapen, kolik toho malé městečko položené ve výšce 2100 metrů nad mořem nabízí.

Kromě nádherných horských scenérií a množství příjemných kaváren a restaurací je zde i lokální pivovar či whisky bar, jejichž návštěvu si nenechám ujít.

Milovníci whisky z celého světa opět smutní, mají ale jeden důvod k radosti

Muži

„Městečko má dobrou polohu, navštěvuje nás spousta lidí, kteří míří do jiných, turističtějších destinací. Díky nadmořské výšce sem ale také jezdí trénovat řada běžců a cyklistů z celého světa, Evropu nevyjímaje,“ říká mi majitel podniku Wild about Whisky a pyšně mi ukazuje svůj alkoholem překypující bar.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Lahve s whisky najdete ve Wild about Whisky úplně všude

„Podnik jsme rozjeli v roce 2006. Dříve tady byl vinný bar, který provozoval jeden z našich nájemníků. Ten člověk ale odešel a my se museli rozhodnout, zda najdeme nového nájemníka, nebo začneme s něčím vlastním,“ vzpomíná Gunns na začátky a dodává, že k whisky ho inspirovala návštěva Skotska.

„Rok předtím jsem byl ve Skotsku, kde jsem navštívil asi 15 palíren whisky. Zaujala mě tamní kultura, jejich metody a zanícení do výroby. Našel jsem v tom zalíbení a chtěl jsem to přenést do Jihoafrické republiky,“ vysvětluje.

Ochutnávka: Nejlepší forma vzdělávání

„Věděl jsem, že to, co tady vytvořím, nebude jen o baru. Cílem bylo vzdělávat jihoafrickou populaci v tom, jaké druhy whisky existují, odkud pocházejí, jaká je jejich výroba a proč chutnají tak, jak chutnají. A nejlepším způsobem, jak lidi v tomto ohledu vzdělávat –⁠ kromě toho, že jim vše vysvětlíte –⁠ je nabídnout jim co největší množství druhů, které mohou ochutnat,“ má jasno.

Kanárská palírna rumu se těší více než stoleté tradici, navštívil ji i král

Muži

A mezi kolika druhy whisky lze vybírat? „Začali jsme s devíti druhy whisky, které jsme přivezli ze Skotska. Dneska jich nabízíme asi 1700. Hodně z nich jsou navíc single cask, tedy stočené pouze z jednoho sudu, kterých existuje třeba jen 80 až 150 lahví,“ říká mi Gunns a ukazuje mi brožury, kde jsou zaznamenány všechny druhy a kombinace možných ochutnávek.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Brožury se všemi druhy whisky a možnými kombinacemi ochutnávek. Ne nadarmo jim tady říkají „bible“.

„V našem menu si člověk může vybrat mezi 50 ochutnávkami, přičemž jedna zahrnuje šest polovičních panáků. Nemusíte se ale striktně držet meníčka. Pokud chcete, jednotlivé whisky si můžete vybrat i sami,“ poukazuje na možnou variabilitu.

Nejvíce druhů whisky na světě?

A smutnit nemusíte ani v případě, že na whisky zrovna při návštěvě Dulstroomu nemáte chuť. Podnik nabízí i ochutnávky ginu, tequily, rumu či brandy. „Všechno, co u nás ochutnáte, si navíc můžete odnést i domů v lahvi. Máme je k dispozici jak tady, tak online, což nás mimochodem zachránilo během koronavirové pandemie,“ svěřuje se.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Cokoliv, co vám v podniku zachutná, si můžete odnést i domů ve formě lahve.

Na otázku, zda je Wild about Whisky bar s nejvíce druhy whisky na světě, odpovídá střízlivě. „Máme pravděpodobně nejvíc druhů whisky na jižní polokouli. Určitě nejsme první celosvětově. Existují soukromé sbírky, kde lidé mají plné, neotevřené lahve. U nás ale ukážete na jakoukoliv lahev a tu whisky můžete rovnou ochutnat,“ uzavírá.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Whisky

Může se vám hodit na Firmy.cz: Bary, Prodej lihovin, On-line prodej lihovin

Reklama

Výběr článků

Načítám