Hlavní obsah

Gaučoví experti: Falešní odborníci jsou častěji muži než ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to zas až taková novinka, že když mají muži odhadnout své schopnosti, často mívají tendenci je nadhodnocovat. A to, že jsou skutečně „gaučoví experti“ častěji než ženy, potvrdila i nová kuriózní studie vědců z univerzity ve městě Waikato na Novém Zélandu.

Foto: Profimedia.cz

Z gauče se vše posuzuje snadno, že?

Článek

Novozélandští vědci se rozhodli přehrát testovací skupině 582 osob běžně tvářící se video z portálu YouTube. Polovině z nich pustili necelé čtyři minuty dlouhé video, které ukazovalo pilota, jak začíná se strojem náhle a prudce klesat. Klip byl však cíleně vytvořen tak, aby byl k ničemu. Samotné ovládání totiž nebylo vůbec vidět, a tak klip sledujícím nedal žádné návodné informace, jak lze letadlo ovládat.

Absence důležitých informací a záběrů však mnohé muže od sebejistoty neodradila. Když měli respondenti uvést, kolikaprocentní je šance na to, že by dokázali s letadlem přistát, sebejistota mužů byla o více než 12 procent vyšší než u žen. Vědci svou studii publikovali v časopise Royal Society Open Science.

Ženy to mají jinak

„Muži mají tendence být přehnaně sebevědomí, co se týče jejich znalostí a schopností než ženy. A týká se to i takových oblastí, jako jsou běh či potápění,” uvedli vědci.

„Tento rozdíl mezi pohlavími je nejpatrnější, když přijde na odhad vlastních schopností v souvislosti s činností maskulinního typu. Jakýmsi kontrastem je to, že ženy podobné přehnané sebevědomí u úloh femininního typu neprojevují.”

Ve výsledku však byla obě pohlaví přehnaně sebevědomá ohledně svých šancí s letadlem úspěšně přistát, muži jen o něco více než ženy. Podle autorů studie mohla vizuální ukázka respondentům pomoci lépe si představit, že by skutečně s letadlem mohli dokázat přistát.

Reklama

Výběr článků

Načítám