Hlavní obsah

Dvaadvacetiletého muže dovedla podivná dieta až pod vlak

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha zhubnout či žít zdravěji často vede ke snaze dodržovat nejrůznější diety. Jednu takovou dodržoval i Will Mathews z Manchesteru. Mladý muž omezil jídelníček pouze na ovoce a zeleninu, místo zlepšeného zdraví však dosáhl pravého opaku. Zhoršený psychický stav vedl až k sebevraždě, kterou spáchal v roce 2017, uvedl web MailOnline.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Případ dva a půl roku staré sebevraždy tehdy dvaadvacetiletého Mathewse v pondělí projednával soud v anglickém Manchesteru.

Student tamní univerzity měl pocit, že trpí zdravotními problémy. Na konci roku 2016 se proto rozhodl, že začne jíst pouze ovoce a zeleninu, což mělo podle některých „zaručených“ tipů z internetu zlepšit jeho zdravotní stav.

Z bývalého pescetariána, tedy člověka, který odmítá jíst maso savců, se stal rázem frutarián, jenž konzumuje pouze ovoce a zeleninu. „Měli jsme o něj opravdu velkou starost,“ uvedl Willův otec Christopher Mathews.

Pizza a šest litrů limonády denně? Obézní mladík se za rok proměnil k nepoznání

Muži

„Našel na internetu informace, kterým naprosto věřil, a to jej poslalo špatným směrem. Říkal mi, že bílkoviny nepotřebuje... Byl to postupný proces. Ztrácel na váze, trpěl depresemi,“ vysvětlila Sylvia Duncanová, zdravotní sestra a Willova matka. Její syn bohužel rady okolí odmítal.

Zhoršování psychického stavu ovlivnilo počátkem roku 2017 i Mathewsovo studium na univerzitě. Rodiče se tak v květnu téhož roku rozhodli, že využijí pomoci odborníků. O zdravotních problémech byl Mathews později přesvědčený i přesto, že krevní testy žádnou závažnou nemoc neprokázaly.

V září byl Mathews přijat do specializovaného centra v anglickém Stockportu, antipsychotika, která mu byla předepsána, však odmítal, případně jejich konzumaci předstíral. Měsíc před sebevraždou dokonce psal svému kamarádovi, kterému se svěřil, že plánuje vzít si život.

Proč odborníci tolik zatracují oblíbené keto diety

Zdraví

„Stal se závislým na doporučeních z amerických internetových stránek, jedl pouze zeleninu a ovoce a jeho stav se neustále zhoršoval,“ řekli rodiče, podle kterých jejich syn v dětství jedl naprosto běžně.

Dva dny před tragickou smrtí byl Christopher Mathews přivolán, aby si syna z centra ve Stockportu odvezl. „Žil ve vlastní bublině. Byl naprosto vyčerpaný a úplně mimo,“ prozradil Mathews starší při veřejném slyšení před soudem, které má za cíl osvětlit příčinu smrti a okolnosti, které k ní vedly.

Zdravé potraviny, kterými lze nahradit přílohu a zhubnout

Zdraví

Osmého října roku 2017 Mathews spáchal sebevraždu skokem pod osobní vlak nedaleko Manchesteru. Policie později vyšetřovala jeho smrt, k čemuž použila i Willův počítač. Rodiče se obávali, že se jejich syn stal obětí takzvaného dark webu, což se však nepotvrdilo.

„Podle záznamů z bezpečnostních kamer a vyjádření strojvůdce jsme přesvědčeni, že v jeho smrti nefigurovala žádná další osoba. V jeho počítači byly objeveny některé dokumenty, které jsme následně použili při vyšetřování,“ dodala Leanne Callanová z dopravní policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám