Hlavní obsah

Doktorand vyvinul software, aby pomohl žonglérům. Sám díky němu dosáhl světového rekordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

James Cozens studuje na univerzitě v Cambridgi, jezdí na jednokolce a drží světový rekord v žonglování. Úspěchu dosáhl díky softwaru pro analýzu výkonu, který sám vytvořil, uvedl britský deník Independent.

Student Cambridge University se stal držitelem rekordu v žonglováníVideo: AP

 
Článek

Třiadvacetiletý strojírenský doktorand James Cozens se v květnu zapsal na Guinnessův seznam rekordů za žonglování s největším počtem předmětů při jízdě na jednokolce. Téměř 17 sekund žongloval se sedmi míčky na Selwyn College v Cambridge v přítomnosti dvou časoměřičů a dvou nezávislých svědků.

Své dovednosti zdokonalil díky softwaru, který sám vyvinul, přičemž čerpal ze svých akademických znalostí. V bakalářském studiu se totiž věnoval informatice a počítačovému inženýrství.

„Celým účelem softwaru je poskytnout analýzu žonglování,“ říká Cozens. „Nabízí informace, jako je technická analýza, zajišťuje technické poradenství a vizualizaci postupů, které provádíte,“ popsal tvůrce Independentu.

Foto: AP

Student Cambridge University se stal držitelem rekordu v žonglování

Cozensův program je založený také na simulaci tzv. siteswap, žonglérského číselného zápisu, který udává trvání hodů při žonglování.

Projekt, který byl poprvé testován na Evropské konvenci žonglování v roce 2022, je nyní součástí Cozensovy doktorandské práce.

Na festivalu Korespondance nabídne Compagnie Monad kombinaci tance se žonglováním

Kultura

Doufají v olympiádu

Projekt má podle něj v žonglérském prostředí své místo, „protože lidé v žonglérském průmyslu doufají, že tento sport může mít svůj olympijský debut v příštích několika desetiletích“. Program by mohl pomoci žonglérům ve zlepšování techniky a rozhodčím při hodnocení výkonů na soutěžích.

Mladík se začal věnovat žonglování při zkouškách v prvním ročníku vysoké školy. Nejdříve kvůli útěku od stresu a akademických povinností. „Zhruba hodinu denně strávím cvičením, jen abych si odpočinul od akademické dřiny,“ přiznává.

Intenzivně se aktivitě věnoval během covidu. Trénink spolu s vyvinutím softwaru vyvrcholil překonáním světového rekordu. To vyžadovalo podle Cozense „mnoho pokusů“. Ty však skončily úspěšně.

„Doporučoval bych žonglování jako fantastickou zábavnou aktivitu, kterou si můžete vyzkoušet; je to také skvělé kardio a úleva od stresu,“ láká Cozens.

Doktorand se svým úspěchem vyrovnal dosavadnímu držiteli rekordu Jasperu Moensovi z Belgie, který loni v dubnu žongloval na jednokolce také se sedmi míčky.

Hořící muž trhal rekordy. V plamenech uběhl přes 270 metrů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám