Hlavní obsah

Svět oslavil mezinárodní den piva. Jeden trend se drží už několik let

Na pátek 6. srpna letos připadl každoročně oslavovaný Mezinárodní den piva. Jeho historie sahá do roku 2007, kdy byl založen v Kalifornii. A protože Češi patří k národům pivařů, není od věci si ho připomenout.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní den piva se slaví vždy první pátek v srpnu.

Článek

Ačkoliv si lidstvo pivo dopřává v různých formách už více než šest tisíc let, svůj mezinárodní den letos oslaví teprve po patnácté. Svátek se z lokální události ve Spojených státech dostal v průběhu let do velké části světa a dnes se slaví ve více než 50 zemích. Často jej ve světě doprovází nejrůznější festivaly, degustace a speciální edice pivních dobrot.

V České republice sice svátek zatím nemá vypěstovanou příliš velkou tradici, v posledních letech však povědomí o tomto svátku stoupá. Důkazem budiž třeba akce Plzeňského Prazdroje, který v rámci programu Volba sládků připravil Vermont Pale Ale, který pro české pivaře uvařil americký sládek Shaun Hill. Jeho pivovar ve Vermontu byl několikrát vyhodnocen serverem RateBeer.com jako „Nejlepší pivovar na světě”.

Žebříček nejlevnějšího piva na světě: Praha na bedně a řada překvapení

Muži

Z vyjádření dalších oslovených pivovarů, které Novinky kontaktovaly, to však vypadá, že důležitějšími dny pro oslavu piva je až září, kdy řada pivovarů chystá Svatováclavské speciály. Ostatně vybrat pro pivaře v Česku jeden speciální den není až tak nutné, Češi si ho totiž dopřávají po celý rok. Přesto v uplynulém roce spotřeba piva klesla, na vině je kromě jiného i pandemie, která na dlouhou dobu vystavila restauracím a výčepům stopku.

Pivovary v ČR vloni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Předloni přitom byla výroba rekordní, činila 21,6 milionu hektolitrů zlatavého moku.

V módě pořád kyseláče

Za poslední dekádu se chutě českých pivařů mění. Vystřídaly se vlny pšeničných piv, ochucených piv, pak byla vlna amerických piv typu „ale”. Jednou z posledních vln pak je móda „kyseláčů”. To dokazuje i fakt, že tato kategorie byla v roce 2019 zařazena do vyhlašování nejlepších tuzemských piv, které má na starosti od roku 1990 Sdružení přítel piva.

Produkce pivovarů se meziročně o osm procent snížila

Ekonomika

„Řekl bych, že to poslední roky trvá. Hlavně v létě a u pivařů, kteří se nebojí experimentovat a objevovat nové chutě,” potvrdil Novinkám předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich. Dalším trendem je podle něj obliba piv barikovaných, která zrají v dřevěných sudech, kde byl předtím jiný alkohol jako víno nebo destilát.

„Řekl bych taky, že se sem stále více dostává belgický Ale, ale belgické kvasnice, které jsou velmi kvalitní a pro výrobu nezbytné, jsou pořád dost drahé,” řekl Erlich.

Minipivovary přežily i díky zákazníkům

V Česku oblíbené minipivovary musely v uplynulém roce projít vinou pandemie těžkou zkouškou. Podle Erlicha to ale řada z nich zvládla za pomoci svých zákazníků. „Když bylo nejhůř, lidé se snažili pivovarům pomáhat hlavně nákupem piva. Díky tomu není počet pivovarů, které musely ukončit výrobu, tak vysoký. Některé pivovary ale výrobu přerušily, jiné zase změnily majitele. Novinkou je třeba také to, že se začalo pivo z minipivovarů prodávat v plechovkách. Dnes už ta investice pro pivovar není taková, linka stojí zhruba milion korun,” vysvětlil Erlich.

Za poslední rok se také zvýšila poptávka po domácích výčepech. Lidé zjistili, že pivo chutná dobře i v garáži, náklady na pořízení kvalitního zařízení přitom nejsou až tak závratné, investice se navíc časem vrátí, protože čepované pivo doma vyjde podstatně levněji než v restauraci. Otázkou ale zůstává, zda může pití piva v garážích a na zahradách nahradit jedinečnou atmosféru oblíbené hospůdky.

Anketa

Považujete se za pivaře?
Ano
86,4 %
Ne
13,6 %
Celkem hlasovalo 1862 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám