Hlavní obsah

Devatenáct let tvrdé práce vyneslo australskému farmáři plody bez pecky

Novinky, tcs

Někteří by to možná mohli považovat za malichernost, ovšem milovníci exotického ovoce australskému farmáři jistě zatleskají. Liči je ovoce známé svou lahodnou chutí a také opravdu velkou a nepohodlnou peckou. Tibbymu Dixonovi se po devatenácti letech usilovného šlechtění podařilo konečně vypěstovat vzácné liči bez pecky.

Foto: Profimedia.cz

Liči (ilustrační foto)

Článek

Stejně jako například u jablek i u liči existuje mnoho odrůd. A jediná komerčně pěstovaná odrůda jménem Wuheli rodila plody bez pecek. Australský farmář Tibby Dixon se už od počátku tohoto tisíciletí snažil o totéž. Nyní se mu to konečně povedlo.

Farmář ze Sarina Beach v australském státu Queensland dosáhl bezpeckové varianty trpělivým rozmnožováním jediného stromku dovezeného z Číny, který ho tehdy stál 5000 australských dolarů (dnes by to bylo zhruba 8200 australských dolarů, tedy 128 tisíc korun).

„Nejdřív ze všeho musíte začít s opravdu dobrým kultivarem a pak neustále křížově opylovávat,“ uvedl Dibbson. „Potom při troše štěstí dostanete stromek, který rodí plody s opravdu malou peckou, ten vezmete a křížíte ho dál,“ dodal Dibbson.

„No a když máte štěstí, dostanete bezpeckové liči,“ smál se Dibbson, který se do této fáze dostal až za devatenáct let trpělivé práce. Před sebou má nyní další část úkolu. Pěstovat bezpeckové liči ve velkém, zatím se mu podařilo vypěstovat pouze několik kilogramů ovoce.

Druhá část plánu by už neměla trvat devatenáct let, nýbrž jen dva či tři roky. „Za pár let bychom měli mít tolik bezpeckových liči, že bychom je mohli prodávat ostatním farmám,“ sdělil farmář, který doufá, že jeho odrůda se stane tou hlavní, kterou budou ostatní farmáři pěstovat.

Jak pěstovat chilli papriky aneb Je čas dát klíčit semínka

Zahrada

Liči čínské je u nás rovněž známo pod názvem dvouslivák lahodný a jediným zástupcem rodu liči z čeledi mýdelníkovitých. Strom se může dožít až 200 let a dorůst přitom výšky 15 až 20 metrů. Sušeným plodům se někdy říká též čínské švestky, kompotovaným pak čínské jahody či jablka. V Číně se liči začalo pěstovat zhruba před dvěma tisícovkami let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám