Hlavní obsah

Chtěl vystoupat na Everest, ale neměl finance. Poradil si po svém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmatřicetiletý Brit Sean Gee vždycky toužil po výstupu na Mount Everest, s ohledem na vysoké ceny za povolení na nejvyšší horu světa našel alternativní řešení - ekvivalent nadmořské výšky Everestu vystoupal i sestoupil za jediný den ve svém čtyřpokojovém domě na schodech.

Ekvivalent Everestu vystoupal i sestoupil za jediný den ve svém domě na schodechVideo: AP

 
Článek

„V té době jsem procházel rozvodem. Potřeboval jsem se od toho psychicky oprostit a říkal jsem si, že ideálním způsobem by byl výstup na Everest,“ vysvětlil agentuře AP Brit žijící v americkém Las Vegas, jak nápad vznikl.

Šílený kousek předvedl už v roce 2021, nyní však získal potvrzení od Guinnessovy knihy rekordů, že jde o světový rekord, píše agentura AP, která rovněž poskytla video.

„Máte tolik různých myšlenek a pocitů. To, co cítíte na začátku, se velmi liší od toho, co cítíte na konci. Po 14 hodinách jsem šel do jednoho z pokojů, deset minut jsem brečel a poté pokračoval. Byla to horská dráha, v určitých chvílích jsem byl opravdu šťastný a pak byly momenty, kdy jsem byl na dně,“ svěřil se.

Běží přes celou Afriku. Zbývá mu už jen 3000 kilometrů

Muži

„Bylo to hodně o psychice. Soustředil jsem se na jedinou věc - říkal jsem si: ‚Co bych dělal, kdybych nedělal tohle?‘ Raději jsem se kousl a udělal něco, na co budu vzpomínat roky,“ popsal, co ho při výkonu, u něhož spálil téměř 10 tisíc kalorií, hnalo kupředu.

Přepočítal se

Ekvivalent Everestu, tedy 8848 výškových metrů, vystoupal i sestoupil za 22 hodin a 57 minut a zdolal při tom celkem 3277 pater. Pro porovnání - kdyby 32krát vystoupal na americký mrakodrap Empire State Buildings, jednalo by se o totožný výkon.

„Vlastně jsem se přepočítal. Myslel jsem, že mi to zabere 10 až 11 hodin, ale zapomněl jsem započítat čas na sestup. Nakonec mi to trvalo skoro 24 hodin,“ řekl Gee, jenž výzvu rovněž spojil s výběrem financí na charitu zaměřenou na prevenci sebevražd. Vybrat se mu podařilo 400 dolarů (přes 9400 Kč).

Foto: AP

Sean Gee 8848 výškových metrů vystoupal i sestoupil za 22 hodin a 57 minut.

„Vytrvalostním výzvám se věnuju dlouho. Vždycky jsem chtěl vylézt na Mount Everest, je to ale velmi finančně náročné. Je to jedna z věcí, kterou si mohou dovolit jen lidé, kteří mají hodně peněz a času,“ sdělil s tím, že od některých pokořitelů Everestu sklidil kritiku. Naráželi prý na to, že vylézt na nejvyšší horu s veškerým vybavením a nedostatkem kyslíku je něco diametrálně odlišného.

Jedním dechem ale dodal, že se mu dostalo i pozitivních reakcí. „Je to individuální. Někteří lidé si zaplatí za Everest a riskují své životy. Pro mě tohle byl osobní cíl s přihlédnutím na čas a finance, které mám,“ uzavřel.

Povolení na nejvyšší horu světa nyní zahraničního návštěvníka vyjde na 11 tisíc amerických dolarů (téměř 260 tisíc Kč), od roku 2025 to přitom bude 15 tisíc dolarů (přes 354 tisíc Kč), píše server nepálského deníku The Kathmandu Post.

Čtyřletá Češka sama vystoupala do základního tábora Everestu. Všechny jsem předběhla, řekla

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám