Hlavní obsah

Chlapácké ranní nápoje, které pomohou překonat kocovinu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi znáte ty chvíle, kdy vám ani dva brufeny spolknuté po probuzení nezabírají, hlava třeští a žaludek tančí kozáčka. Slabé nátury spolknou třetí tabletu, nasadí studený obklad a snaží se spát dál. Praví muži si zanadávají, mátoživě vstanou, polknou pár loků silného vývaru či česnečky a dají si „vyprošťováka”, tedy sklenku toho, čím se opili. Gentlemani pak volí nějaký ze speciálních drinků, které umí zázraky.

Foto: Profimedia.cz

Co dělat, když to večer přeženete s alkoholem? Napít se i ráno. Ale umírněně...

Článek

Špičkoví mixologové a barmani se léta zabývají tím, jaký elixír života dokáže nakopnout tělo zhuntované větší dávkou alkoholu a zároveň zmírnit negativní dopady, které odbourávání etanolu z krve na člověka má. Pravda je, že jen málo žen dokáže při takovém ránu polknout alkohol, ač si uvědomují, že může pomoci. Někteří muži v tomto stavu umí chodit lépe, než by bylo záhodno. A pokud to chcete také zkusit, nabízíme výběr několika speciálních drinků, které vám v přetěžkých hodinách mohou pomoci.

Oživovač mrtvol č. 2

Mixolog a spolumajitel baru Violet Hour v Chicagu a The Patterson House v Nashvillu Toby Maloney nazývá tento nápoj originálním kocovinovým řešením. „Je to pekelně fenomenální nápoj,” tvrdí Maloney, ale zároveň přidává varování. Tento drink, který stvořil barman Harry Craddock z londýnského Savoye je mocný. „Dáte si čtyři rychle po sobě a bude z vás opět mrtvola,” zdůrazňuje Maloney.

Foto: Profimedia.cz

Vypadá to jako Gimlet, ale není to Gimlet. Corpse Revival No. 2 neboli Oživovač mrtvol č. 2

Recept: 5 cl ginu Plymouth (či jiného - londýnského typu), 2 cl Lillet Blonde, 2 cl pomerančového curacaa, 2 cl čerstvé citrónové šťávy, kapka absintu

Postup: Vlijte všechny ingredience vyjma absintu do shakeru, přidejte led, protřepejte a přeceďte do gimletové sklenky vymazané trochou absintu. Ozdobte limetou.

Mimosa

Jemný a bublavý drink vznikl v pařížském Ritzu ve 20. letech minulého století, nedlouho poté, co Britové začali popíjet obdobný nápoj zvaný Buck's Fizz. Ideální doplněk každého brunche slouží i jako vhodný drink „po probuzení”, pokud tedy můžeme takto nějaký alkoholický nápoj označit. A co víc, bez potíží si ho zvládnete připravit i sami doma. Použijte ale kvalitní ingredience, v tomto drinku totiž mimořádně vyniknou.

Foto: Profimedia.cz

Mimosa je jedním z nejdecentnějších ranních drinků.

Recept: 6 cl šampaňského (brut), 12 cl čerstvě vyždímaného pomerančového džusu

Postup: Nalijte šampaňské do flétnové sklenky a přilejte pomerančový džus. Pokud chcete drink ozvláštnit, přidejte ještě čajovou lžičku likéru Grand Marnier a kapku směsi orange bitters.

Bloody Mary

Bloody Mary je trochu jako Halina Pawlovská. Někdo ji nemůže ani cítit, jiní na ni nedají dopustit. Na rozdíl od nepřehlédnutelné české spisovatelky má však značně nejasný původ. Někteří mají za to, že recept přinesl barman Fernand Petiot do londýnského hotelu St. Regis z pařížského podniku Harry's New York Bar ve 20. letech 20. století. Jenže to už neověříte. O autorství se totiž hlásí více podniků.

Zjistit pravdu je teď asi tak jednoduché jako přesvědčit George Bushe, aby volil demokraty. Pozor ale, ne všechny Bloody Mary jsou vhodné na kocovinu. Do některých variant byste si totiž možná spíše chtěli namočit grilovanou krevetu. Když se však připraví dobře, je to královna „opičích drinků”. Pokud tedy běžně nezvracíte po pozření rajčatového džusu i střízliví.

Foto: Profimedia.cz

Bloody Mary

Recept: 5 cl vodky Ketel One (či jiné podle vašeho výběru), 3 kapky worchesterské omáčky, 4 kapky tabaska, špetka celerové soli, špetka mletého černého pepře, 1 cl čerstvě vymačkané citrónové šťávy, 12 cl rajčatové šťávy a stonek celeru na ozdobu

Postup: Zkombinujte všechny ingredience v shakeru, přidejte led a dobře promíchejte. Nalijte přes led do skleničky typu collins. Ozdobte stonkem celeru. A pokud máte pocit, že to váš žaludek ustojí, můžete před promícháním přidat i lžičku křenu.

Lahváč

Foto: Profimedia.cz

No.. a nebo zvolte českou klasiku...

Pro všechny příznivce ranních vyprošťováků je ovšem potřeba dodat, že sice utlumí příznaky aktuální kocoviny, ovšem zároveň vyčerpá rezervy organismu a zapříčiní kombinovanou otravu etanolem a acetaldehydem. Pozdější následky pak mohou být daleko horší, ale proti gustu...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám