Hlavní obsah

Četba při jídle? Japonská restaurace nabízí nudle s natištěným textem

Restaurace Nittanosho Kanzantei ve městě Ota v japonské prefektuře Gunma prodává jedinečný druh nudlí, na nichž najdete kompletní buddhistickou sútru. Náboženský text je na nudlích natištěný za použití bambusového uhlí a jedlého karamelového barviva z pšenice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Malý podnik na ostrově Honšú se stal díky nevšednímu pokrmu populárním po celém Japonsku. Nutno však zmínit, že „posvátné nudle“, jak zde tento produkt nazývají, nejsou součástí jejich menu. Balení o třech porcích včetně koření je tady za 1620 jenů (cca 280 korun) k dispozici pouze k prodeji a následné konzumaci v pohodlí domova.

Tato sada obsahuje kompletní Sútru srdce o 260 znacích, tedy jeden z nejznámějších buddhistických textů. V mnoha chrámech v Asii je toto dílo návštěvníkům rozdáváno v papírové podobě, japonská restaurace ale dokazuje, že si jej lze přečíst i na talíři.

Server Oddity Central informuje, že Sútra srdce se zabývá konceptem prázdnoty a slouží k meditační praxi v chrámech či je často zpívána mnichy na pohřbech a bohoslužbách. To je ostatně důvod, proč si návštěvníci na „posvátných nudlích“ nepochutnají v restauraci, ale pouze doma, kde si je v soukromí připraví svépomocí.

Podle informací restaurace je text na nudlích natištěný za použití bambusového uhlí a jedlého karamelového barviva z pšenice. Nudle prý lze připravit vařením, aniž by se z nich text výrazně vytratil. Podnik je však doporučuje spíše podusit se sezonní zeleninou, jako je zelí, mrkev či cibule.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Japonské restaurace

Reklama

Výběr článků

Načítám