Hlavní obsah

Český geniální pianista má hudbu v genech. Ocenění sklízí po celém světě

První zlatou trofej si přivezl z italského Milána, když mu bylo sedm let. První skladbu složil v jedenácti. Dnes šestnáctiletý pianista Jan Schulmeister se narodil do hudební rodiny a geny nezapře. Navzdory své krátké hudební kariéře stihl nasbíral už více než 30 cen za první místa nebo absolutní vítězství z celého světa.

Český geniální pianista má hudbu v genech. Ocenění sklízí po celém světěVideo: Novinky

 
Článek

„Ke klavíru mě přivedla maminka, která je učitelkou na konzervatoři. To propojení s hudbou už tam bylo odmalička,“ poukazuje na své hudební počátky Jan Schulmeister. Hudbu má v krvi, jeho otec je pro změnu koncertní houslista, zakládající člen Wihanova kvarteta, se kterým vystupuje po celém světě.

„Hudba provází naši rodinu už šest generací. Jeden z mých předků byl kapelníkem, jiný založil hudební školu v Olomouci. Babička byla sólová zpěvačka a děda houslista a profesor na konzervatoři. Hudba provází naši rodinu už šest generací,“ vysvětluje. Zajímavostí také je, že přítelem jeho prapředka Františka Černého byl český hudební skladatel Antonín Dvořák, se kterým studoval hudbu u Antonína Liehmanna.

Foto: Archiv Jana Schulmeistera

Pianista Jana Schulmeister během představení

Přestože je jeho matka sama učitelkou hry na piano, přihlásili ho rodiče na základní uměleckou školu v Kroměříži, kde se mu věnovala BcA. Eva Zonová.

„Eva je moje bývalá spolužačka, dobře se známe, takže jsem věděla, že Honzík bude v dobrých rukou,“ doplňuje maminka nadaného pianisty Martina Schumeisterová, podle níž úspěch jejího syna stojí nejen na talentu, který zdědil, ale také na skvělé učitelce, obrovské píli a dobrém rodinném zázemí.

Trénuje pět až šest hodin denně

„Dřív jsem trénoval tak hodinu denně. Dnes, kdy už se věnuju hraní profesionálně, trávím každý den u piana pět až šest hodin. Nikdy jsem ale neměl pocit, že kvůli tomu o něco přicházím. Piano jsem vnímal jako takovou svoji hračku,“ dodává Jan, jehož klavírní umění ocenili porotci na prestižních soutěžích ve Švýcarsku, Švédsku, Španělsku, Rakousku, Estonsku, Lucembursku i USA.

O tom, že se v budoucnu bude věnovat hudbě, měl jasno už od malička. Uvítal proto možnost účastnit se stipendijního uměleckého programu MenArt pro nadané děti, kde mohl své dovednosti dál rozvíjet pod dohledem profesionálního pianisty a hudebního pedagoga Ivo Kahánka.

Foto: archiv Jana Schulmeistera

Mladý pianista přiznává, že by se chtěl hudbou jednou živit

„Náš lektor byl vlídný, ale zároveň také důsledný, což oceňuji. Každé setkání pro mě bylo velmi inspirativní, pan Kahánek mi pomohl s upřesněním některých technických aspektů hry a dal mi nový pohled na to, jak hudbu interpretovat,“ doplňuje Jan.

Díky programu mohl spolu s dalšími účastníky odehrát také menší koncerty na prestižních českých festivalech Pražské jaro a Smetanova Litomyšl.

„Honza je velmi talentovaný. V oboru se mu daří, již se o něm ví. Věřím, že o něm ještě uslyšíme. Přejeme mu, aby mu vášeň pro hudbu vydržela,“ dodává zakladatelka a ředitelka akademie MenArt Dana Syrová.

Nejraději má vážnou hudbu

Jan dnes často vystupuje nejen na českých, ale i zahraničních pódiích, spolupracuje s významnými českými orchestry, jako je Filharmonie Brno nebo Symfonický orchestr Českého rozhlasu a další. Na svém kontě má už 3 sólová CD s nahrávkami známých skladeb klasické hudby.

Měl jsem i období, kdy mě bavilo skládat nové melodie. První skladbu jsem vytvořil asi v 11 letech. Dnes ale myslím, že můj největší potenciál je v interpretaci vážné hudby, kterou mám nejraději. Moji oblíbení hudební skladatelé jsou Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach, Ludvig van Beethoven nebo Franz Schubert,“ vysvětluje Jan, který se nyní chystá se do 2. ročníku konzervatoře v Kroměříži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám