Hlavní obsah

Britský senior si na zahradě postavil železniční trať

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiaosmdesátiletý Derek Burwell z anglické vesnice Pelsall ve West Midlands strávil posledních 30 let stavbou miniaturní železniční tratě na své zahradě. Angličan miluje vlaky odmalička, a jak sám říká, zhotovení železnice bylo jeho dlouholetým snem.

83letý Brit strávil 30 let budováním miniaturní železnice na své zahraděVideo: AP

 
Článek

Burwell započal stavbu železniční tratě ze dřeva a hliníku v roce 1993. „Sousedy trochu překvapilo, když viděli, že mám svoji vlastní železniční trať. Je to ale něco, co jsem vždycky chtěl udělat,“ svěřil se Brit, jenž svépomocí vyrobil rovněž malý železniční vůz, agentuře AP.

Půlstoletí nevynechal jediný zápas oblíbeného týmu. Kvůli fotbalu mu ztroskotalo i manželství

Muži

„Dřív jsem jezdil rád vlakem v arboretu, ten ale z bezpečnostních důvodů na konci 80. let zavřeli. Vůbec se neobtěžovali jej opravit a jeho provoz ukončili. A tak jsem se rozhodl, že si postavím vlastní železnici. Teď se mohu vozit svým vlakem, kdykoliv se mi zachce,“ směje se.

Foto: AP

83letý děda strávil 30 let budováním miniaturní železnice na své zahradě.

Láska k vlakům u něj započala už v mládí, když ho otec, který se věnoval stavbě lokomotiv a vagonů, vzal s sebou do práce. Burwell svého otce později následoval. Celý život se živil opravováním motorů a kolejových vozidel.

Lásku k vlakům předal vnukovi

„Vždycky mě to bavilo. Říkal jsem si, že až budu starší, bude to pěkné hobby, které mě zaměstná. Je to lepší než celý den vysedávat u televize. Jsem díky tomu aktivní a užívám si to,“ tvrdí vdovec, jemuž žena Margaret zemřela před dvěma lety.

Samotou však netrpí, pravidelně se totiž vídá se svou dcerou a dvěma vnoučaty. „Vnuk mi s prací na železnici pomáhá. Umí svařovat a myslím, že jsem mu lásku k vlakům předal,“ má radost Burwell.

Angličan vyrobil dokonalou repliku parní lokomotivy. Prodat ji nehodlá ani za nic

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám