Hlavní obsah

Brit střílí veverky a jejich srdce pojídá ještě teplá. Vede ho k tomu vznešená pohnutka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richardovi Mawbymu bylo okolo dvaceti, když se rozhodl začít si sbírat potravu v okolní přírodě. Paleo dietu postupně zkombinoval s životním stylem, který podle jeho názoru pomáhá znovu se propojit s předky a začít aktivně usilovat o záchranu planety. Sám přiznává, že to někomu může připadat extrémní. Třeba pojídat syrové ještě teplé orgány zvířat, která sám zabije. Vidí v tom ale způsob, jak přimět lidi chtít zachránit divokou přírodu.

Foto: Profimedia.cz

Richard Mawby se živí tím, co nasbírá a uloví. Často to pojídá syrové. Ilustrační fotografie

Článek

Příběh Brita z Gaytonu, vesnice v hrabství Northamptonshire, který se hluboce ponořil do alternativního životního stylu a do krajnosti dovedené paleo diety, přinesl server Daily Mail.

„Jednoho dne jsem se toulal kolem pole a díval se na všechny ty rostliny a pomyslel si: „Není šance, že bychom je dokázali sníst všechny,“ popsal 33letý Richard Mawby, jak to u něj všechno začalo.

Pokračoval tím, že když se zahleděl na kopřivu, tichý hlas mu řekl: „Sněz mě.“ Že už v nás divoká příroda nevzbuzuje podobné asociace, je podle něj součástí psychologické bariéry moderního světa, kdy se podíváme na divokou rostlinu a pokládáme ji za jedovatou. Raději na ni ani nesaháme, natož abychom ji snědli.

Po stopách velikána, který uměl pít

Muži

Nejezte nic, co neznáte

Přidával do svého jídelníčku nejprve vybrané, volně rostoucí rostliny a následně i divoká zvířata. Ty začal konzumovat poté, co se v roce 2012 přestal cítit dobře a začaly se mu kazit zuby.

„Měl jsem velmi stresující rok a nestravoval jsem se moc dobře, jedl jsem hodně průmyslově zpracovaných potravin a přibral jsem,“ popsal Mawby.

Přešel proto na paleo dietu, přezdívanou často dieta jeskynního muže, která už podle svého názvu nabádá ke konzumaci potravin, jež lidé jedli už v pravěku.

V následujících třech měsících zhubl 20 kilo a povedlo se mu podle jeho slov nastolit v těle opět rovnováhu díky stravě.

Nejčastěji konzumoval kopřivy, pampelišky a divoký česnek. Sbírá ale i houby. V roce 2015 si pořídil stádo koz a celou zimu se živil výhradně několik litry kozího mléka denně, jen aby viděl, zda to zvládne.

Na vlastní nebezpečí

Následující rok přešel k další extrémní verzi stravy, kdy jedl pouze to, co nasbíral či ulovil. Tato část jeho jídelníčku zahrnovala i konzumaci vnitřností zvířat, která sám zastřelil. Jedl je nejen zasyrova, ale „ještě teplá“.

„Opravdu jsem měl pocit, že jsem v souladu s našimi předky. Lidé to pravděpodobně budou považovat za trochu extrémní, ale syrová jsem někdy jedl i zvířata, která jsem ulovil. Využil jsem všechno, i krev, srdce jsem snědl hned, dokud bylo ještě teplé,“ vysvětluje Mawby, že jednal po vzoru předků.

Maso také nakládal do octa a směsí koření. Po několika letech prodal kozy, protože shledal svůj životní styl příliš časově náročným. V současnosti si sám obstarává zhruba 70 procent stravy, zbytek si klasicky pořídí v obchodě. Nejčastěji nakupuje rýži a vysokoprocentní hořkou čokoládu bez cukru. Zajíce a veverky si ale vzduchovkou stále loví sám.

Způsob, jak chránit přírodu?

Mawby má za to, že divoká příroda je stále více ničena lidskými zásahy do ní a věří, že stravování tímto „divokým způsobem“ by mohlo skvěle posloužit k opětovnému propojení lidí s přírodou.

„Jsem toho názoru, že kdyby se nás víc přeladilo na divoké stravování, lidé by se aktivněji snažili zachránit krajinu, odkud jídlo pochází,“ je přesvědčený Mawby, pro kterého je ochrana přírody častým tématem.

Lidé podle něj potřebují vidět a cítit, prostě zažít divokou přírodu na vlastní kůži, aby měli motivaci ji zachránit. Svůj životní styl považuje za neocenitelný pro propojení s našimi kořeny.

Japonská restaurace, kde si hosté platili za zfackování od servírek

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám