Hlavní obsah

Po stopách velikána, který uměl pít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Ernest Hemingway se svou lodí poprvé přistál v roce 1932 v havanském přístavu, do města a později i celého ostrova se beznadějně zamiloval. Po oblíbené Paříži, Milánu a Chicagu strávil laureát Nobelovy ceny bezmála čtvrtstoletí na Kubě. Vydejte se s námi na výlet po jeho oblíbených místech a nasajte tak trochu podmanivé karibské atmosféry.

Kuba ve stylu Ernesta HemingwayeVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

 
Článek

Na daiquiri do Floridity

La Floridita se profiluje jako Hemingwayův bar a faktem je, že tam slavný literát strávil nejednu kratochvíli. Poprvé měl hospodu navštívit v roce 1932, bydlel v té době v nedalekém hotelu. K tomu, aby si bar oblíbil, prý stačilo jediné daiquiri.

Štamgastem podniku byl pak více než dvacet let. Někdy se zastavil na pár oblíbených koktejlů, jindy byl účastníkem divokých večírků s intelektuály, politiky i hollywoodskými hvězdami. Popíjel zde třeba s Katharine Hepburnovou a Avou Gardnerovou.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Na daiquiri do Floridity

Říká se, že námět na Komu zvoní hrana vznikl právě v tomto baru po větším než malém množství daiquiri. Koktejl, skládající se z bílého rumu, limety, cukrového sirupu a drceného ledu, zde měl být v roce 1931 namíchán úplně poprvé, proto bývá baru přezdíváno „kolébka daiquiri“. Jak už to tak ale bývá, není jediným, kdo se hlásí o jeho stvoření.

Nejsmyslnější taneční show vůbec? Lepé Kubánky oděné do flitrů v havanské Tropicaně

Cestování

Naposledy Hemingway navštívil La Floriditu v roce 1960, určitým způsobem je však ve stylovém interiéru přítomen dodnes. Bronzová socha spisovatele hlídá jeho oblíbené místo v jednom z rohů stylového interiéru, který dodnes připomíná atmosféru 50. let.

Při návštěvě Havany patří k místům, která by si turista neměl nechat ujít, ať už kvůli Hemingwayovi, nebo prostě jen dobrému daiquiri. Slovy velikána: „Inteligentní člověk občas musí být opilý, aby zvládl trávit čas s hlupáky.“

Na mojito do Bodeguity

A zatímco ve Floriditě měli poprvé umíchat daiquiri, to samé tvrdí v baru La Bodeguita del Medio o mojitu. To zde měli zákazníci poprvé spokojeně usrkávat v roce 1942, jedná se ale opět o spornou informaci.

„Rozhodně vzniklo tady, jen ochutnejte, lepší na Kubě nenajdete,“ ubezpečuje mě místní barman Alejandro. A musí hodně křičet. Zatímco La Floridita je decentní a tichá, v Bodeguitě to žije navzdory časné odpolední hodině. A nejde prý o nic neobvyklého. Bar v centru Havany najdete snadno, stačí jít za zpěvem.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

V Bodeguitě to žije.

Podnik, otevřený v roce 1942, měl již v té době servírovat mojito. V roce 1949 se přidala typická kubánská jídla a roku 1950 byl přejmenován na La Bodeguita del Medio. V padesátých letech se bar stal útočištěm intelektuálů a bohémů, jejichž podpisy zdobí zdi prostor. Mezi pravidelné návštěvníky nepatřil jen Ernest Hemingway, ale i Pablo Neruda a Gabriel García Márquez.

Nápis přisuzovaný Hemingwayovi, v překladu: „Mé mojito v Bodeguitě, mé daiquiri ve Floriditě“, dodnes zdobí stěny baru.

Vyjma mojita zde seženete i další tradiční kubánské koktejly a lokální jídla jako rýži s fazolemi a vepřovým či smažené plantainy pod názvem tostones. Hlavní ingrediencí, kterou zde však servírují ve velkém, je atmosféra.

Sedm let v hotelu

„A tady Hemingway ve třicátých letech sedm let bydlel,“ ukazuje česká průvodkyně Kateřina na nedaleký Hotel Ambos Mundos a dodává: „Od roku 1932 si pronajímal pokoj 511. Z pátého patra měl krásný výhled na starou Havanu a přístav, kde kotvil svou loď Pilar. Ubytování jej tehdy stálo 1,5 dolaru (asi 34 korun současným kurzem, pozn. red.) za noc.“

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Hotel, ve kterém literát strávil pár let.

Hemingway zde měl napsat jednu ze svých nejoceňovanějších novel Komu zvoní hrana. Jeho pokoj byl ponechán v původním stavu a dnes je tak miniaturním muzeem držitele Pulitzerovy ceny.

Pláž pojmenovaná po člunu

A aby to nebylo jen o koktejlech, ač Hemingway by se nejspíš nezlobil, je čas přesunout se k přírodnější scenerii. Playa Pilar je s literátem spjatá velmi niterně. Pláž na ostrůvku Cayo Guillermo má totiž díky spisovateli jméno. V Ostrovech uprostřed proudu, románu z roku 1970, totiž pláž zpopularizoval natolik, že byla pojmenována po jeho lodi Pilar.

Jemný písek a tyrkysově modré moře jsou typické pro kubánské ostrovy s názvem Královy zahrady, jejichž součástí je jak Cayo Guillermo, tak ještě oblíbenější Cayo Santa María. Ostrůvky vznikly na korálovém podloží, takže se v jejich okolí můžete kochat korálovými útesy, jež obývají zdánlivě nekonečná hejna pestrobarevných ryb. Jsou tak ideálním místem jak pro psaní či čtení románu, tak šnorchlování a potápění. A celkově užívání si karibské krásy.

Foto: Profimedia.cz

Playa Pilar ztělesňuje Karibik.

„Ostrov svatá Marie je u našich klientů velmi oblíbený, krásné pláže a výlety do okouzlující Havany jsou dnes vzdálené jen 10 hodin přímým letem. A o koktejlech z místního rumu asi začínat ani nemusím,“ uvedl s úsměvem mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Do víru světoznámého kabaretu

Dalším místem, kam Hemingway v Havaně rád zavítal, je kabaret Tropicana. Ten více než hojně naplňuje přísloví „víno, ženy, zpěv“. A ač místní pijí téměř výhradně rum, na ostrově se setkáte i s překvapivě pitelnými španělskými víny a lokálním pivem.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Kabaret je přehlídkou kubánské krásy.

Co se žen týče, potěší kabaret oko nejednoho muže. Tanečnice v pestrobarevných úsporných kostýmech se vlní více než umně a bývaly prý doby, kdy toho na sobě ve světoznámém klubu měly ještě výrazně méně. V podstatě nic.

Hemingwayova finca

Třetí manželka spisovatele Martha Gellhornová měla být po čase unavená životem v hotelu, a proto našla dům, který byl o něco dál od lákavých barů i kabaretů Havany. Ve finca La Vigía, vzdálené tehdy asi 20 kilometrů od centra metropole, žil Hemingway spokojeně dlouhá léta a vznikly tam i již zmíněné Ostrovy uprostřed proudu a Stařec a moře. Z verandy jeho stylově zařízeného domu je krásný výhled na Havanu.

Foto: Profimedia.cz

Dům Hemingwaye byl změněn v jeho muzeum.

Poté, co Hemingway opustil Kubu, byla jeho vila přeměněna v muzeum, jež je přístupné dodnes.

KVÍZ: Jak dobře znáte ostrov s nádhernými plážemi, kde se neustále tančí a alkohol teče proudem?

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy na Kubu

Může se vám hodit na Zboží.cz: Ernest Hemingway: Sbohem, armádo!

Reklama

Výběr článků

Načítám