Hlavní obsah

Běží z Amsterodamu do Kyjeva. Chce pomoct Ukrajině a ukázat, jak blízko konflikt je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemský ultramaratonec Boas Kragtwijk se chystá pokořit 2500 kilometrů dlouhou cestu z Amsterodamu do Kyjeva, aby dal lidem najevo, jak blízko od západní Evropy je válečná zóna na Ukrajině. Náročnou výzvu, během níž chce rovněž vybrat finance na pomoc zemi zmítané válkou, chce pokořit za 50 dní, píše agentura Reuters.

Nizozemec běží z Amsterodamu do Kyjeva, aby pomohl Ukrajině.Video: BEAU TILLI, Reuters

 
Článek

Kragtwijk vyběhl z hlavního nizozemského města v sobotu 22. července a jeho cílem je pokořit každý den 50 kilometrů.

„Během z Amsterodamu na Ukrajinu můžu ukázat, jak blízko tahle válka skutečně je. A snad upoutat pozornost lidí a vybrat co nejvíce peněz,“ řekl agentuře Reuters s tím, že finance hodlá darovat nizozemské neziskové organizaci Zeilen van Vrijheid. Ta vybrané peníze následně využije na koupi sanitek, které pošle na Ukrajinu.

Bulharský ultramaratonec se zavřel do skleněného boxu, aby pomohl závislým

Koktejl

„Neřekl bych, že mám s Ukrajinou obzvlášť silné pouto. Nemám tam rodinu, ale znám tam pár lidí. Byl jsem tam v roce 2018 a prostě to tak cítím, možná bych to nazval službou. Je hrozné, co se tam děje, a je to tak blízko. Proto mě napadlo, že bych měl něco udělat,“ objasnil Kragtwijk pohnutky, které ho k podobné akci vedly.

Foto: BEAU TILLI, Reuters

Nizozemec běží z Amsterodamu do Kyjeva, aby pomohl Ukrajině.

Aktuálně se Kragtwijk nachází v Německu a dosud se mu prostřednictvím platformy Go Fund Me podařilo vybrat zhruba 27 tisíc eur (cca 650 tisíc korun). Jeden ambulantní vůz pak vyjde na 30 tisíc eur (přes 700 tisíc korun).

Svoji cestu, na které ho v karavanu doprovází manažer s fotografem, plánuje dokončit 10. září. „Karavan pak necháme v Kyjevě, kde bude využit pro lékařský tým, takže i ten má svůj účel,“ uzavřel nizozemský ultramaratonec.

Navštívil indiánský běžecký národ a setkal se s hrdiny světového bestselleru. Splněný sen, říká

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám