Hlavní obsah

Banksyho valentýnské dílo upozorňující na domácí násilí bylo po pár hodinách odstraněno

Streetartový anonymní umělec známý pod pseudonymem Banksy v úterý v anglickém přímořském městě Margate představil své nejnovější dílo. Část instalace, která podle mnohých odkazuje na domácí násilí na ženách, však byla ještě tentýž den z bezpečnostních důvodů odstraněna, píše britský deník The Independent.

Banksy v přímořském městě Margate vytvořil na Valentýna nové dílo, vydrželo tam jen chvíli.Video: @harrybakerpoet via Spectee, Reuters/AP

 
Článek

Fotografiemi svého díla se Banksy pochlubil v den svatého Valentýna na svém Instagramu. Je na něm vyobrazena hospodyně z padesátých let, která strká svého manžela do mrazáku.

S ohledem na to, že má žena na obrázku vyražený zub a pohmožděniny na oku, mnoho lidí se podle Independentu domnívá, že tím umělec poukazuje na domácí násilí na ženách.

Část díla, konkrétně mrazák, který byl součástí instalace, však byla později téhož dne z místa odstraněna. S tím ovšem minimálně nájemnice budovy, na jejíž zdi se dílo objevilo, nesouhlasí.

„Jsem naštvaná. Bylo to součástí umění. Měli by být rádi, Margate by tím získalo větší pozornost, pozitivní pozornost. Proč to odstranili? Je to hloupé,“ vyjádřila nespokojenost.

Podle zástupců rady anglického distriktu Thanet byl mrazák odstraněn z bezpečnostních důvodů, neboť se nacházel na veřejném pozemku.

„Mrazák je nyní ve skladu a bude navrácen, jakmile bude pro veřejnost zajištěna bezpečnost. Obrátíme se na majitele nemovitosti, abychom s ním projednali možnosti zachování uměleckého díla,“ uvedla rada v prohlášení pro Independent.

Banksy je jedním z nejslavnějších světových umělců, zároveň zůstává v anonymitě. Proslavil se na začátku 90. let pouličními graffiti v Bristolu. Během dalších let se jeho práce objevily v Paříži, New Yorku a Park City v Utahu. Média jej často popisují jako „nepolapitelného“ a „tajemného“ či „guerillového“ pouličního umělce. Mezi jeho fanoušky patří i největší světové celebrity.

Zloději, který u Kyjeva vyřízl z fasády Banksyho dílo, hrozí 12 let vězení

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám