Hlavní obsah

Čtveřice žen překonala veslařský rekord. Z Kalifornie na Havaj se dostala za 34 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američanky Libby Costellová, Sophia Denison-Johnstonová, Brooke Downesová a Adrienne Smithová se mohou radovat z pokoření světového rekordu ve veslování. Závod s názvem Great Pacific Race, který začíná v americké Kalifornii a končí na ostrově Havaj, zvládly zdolat za 34 dní, 14 hodin a 11 minut, píše agentura United Press International.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dobrodružnou výpravu čtveřice žen dokončila v Honolulu.

Článek

Veslařský tým, který si říká Lat 35 Racing, zahájil dobrodružnou výpravu v červnu v kalifornském San Franciscu a dokončil ji v úterý 26. července v hlavním havajském městě Honolulu.

Vzdálenost 2400 námořních mil zdolaly přesně za 34 dní, 14 hodin a 11 minut, čímž v tomto závodu překonaly ženský světový rekord. Mužský rekord z roku 2021 činí 30 dní, sedm hodin a 30 minut.

Great Pacific Race je podle oficiálních stránek s ohledem na délku a náročné podmínky jeden z nejtěžších závodů na světě. Zdolávat jej mohou buď tří- nebo čtyřčlenné posádky, které používají identické lodě a po celou dobu závodu si musí poradit bez jakékoliv asistence.

Nepálský šerpa jako první na světě zdolal všech 14 osmitisícových hor dvakrát

Koktejl

„Chci, aby lidé věděli, že tyto ženy jsou neuvěřitelné. Nejsme ale nadlidi, nenarodily jsme se s ničím, co by nás odlišovalo od kohokoliv jiného,” svěřila se Downesová po zdolání závodu v pořadu Good Morning America.

Cestu ženy rovněž využily k charitativním účelům. Pro neziskovou organizaci Anxiety and Depression Association of America, která se věnuje zvyšování povědomí o úzkostných poruchách a zlepšování jejich diagnostiky a léčby, vybraly už přes 12 tisíc dolarů (cca 290 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám