Hlavní obsah

Ke kubovi patří rulandské modré, říká someliérka Denisa Kolaříková

Učarovala jí gastronomie, v níž se pohybuje celý profesní život, spojuje s ní dokonce i cestování. Kdysi to všechno začalo čepováním piva, dnes je Denisa Kolaříková hlavní someliérkou českého producenta vín.

Foto: Archiv Denisy Kolaříkové

Someliérka Denisa Kolaříková

Článek

Proměny ve sklence

Chuť českých konzumentů se za posledních pětadvacet let neuvěřitelně proměnila. Dřív dominovala polosladká vína, dnes lidé vyhledávají suchá, vyvážená, s charakterem. Zajímá je původ hroznů, styl, filozofie vinaře. Roste zájem o vína s příběhem a kvalitou, což je vidět i na značkách, které drží konzistentní úroveň.

Co se týče rozdílů mezi pohlavími – ženy bývají vnímavější k vůním a jemnosti, muži zase častěji řeší strukturu a technické detaily. Ale víno spojuje, a když se u jednoho stolu potká třeba svěží ryzlink rýnský s výrazným merlotem, najdou si k nim cestu všichni.

Můj advent

Tento sváteční čas mám spojený s vůní koření, klidem a společnými chvílemi s rodinou či blízkými u stolu. A samozřejmě s vínem. Během Vánoc ráda sahám po něčem slavnostnějším a dávám přednost vínům s bohatým projevem, jako je třeba tramín červený, jehož ovocné tóny s příjemnou kořenitostí a pikantní kyselinkou dokonale doplní rybí pokrmy.

Ke kubovi doporučuji rulandské modré, které si s jeho výraznou houbovou chutí hravě poradí a zároveň pomůže lepšímu trávení těžšího pokrmu. Mimochodem, já houby moc ráda sbírám a také je ráda jím. Jak jsem řekla, hodí se k nim spíš lehčí červené víno, ale třeba ke kulajdě mám zase moc ráda chardonnay.

Výběr článků

Načítám