Hlavní obsah

Legenda v pojídání hotdogů ukončila po 20 letech kariéru. Už prý nemá hlad

Japonec Takeru Kobayashi, vítěz šesti po sobě jdoucích ročníků americké soutěže Nathan’s Hot Dog Eating Contests v pojídání hotdogů, pověsil kariéru v tomto oboru na hřebík. Dle svých slov už nepociťuje hlad, přičemž příčina jeho problémů má podle lékařů původ v mozku.

Foto: Profimedia.cz

Takeru Kobayashi na archivním snímku

Článek

Šestačtyřicetiletý Kobayashi oznámil svůj odchod do důchodu v dokumentu Zdraví prochází žaludkem poté, kdy lékaři zjistili, že jeho mozek odmítá jakékoli vysoce zpracované potraviny, píše server New York Post.

„Posledních 20 let jsem se pohyboval v této oblasti. Bojím se důsledků svého rozhodnutí, ale co je nejdůležitější, chci si opravit mozek a střeva,“ uvedl Japonec, kterému nadměrný apetyt vynesl celosvětovou slávu a příjem až 650 tisíc dolarů (téměř 15 milionů korun) ročně.

Jeho kariéra odstartovala v roce 2000, kdy se objevil v jedné z japonských reality show, kde na posezení pozřel 60 talířů sushi, 2,7 kg brambor a 16 misek ramenu. Brzy poté byl viděn na gastronomických akcích po celém světě, včetně zmíněné soutěže Nathan’s Hot Dog Eating Contest.

V americké soutěži, která se koná každoročně už od roku 1972, zvítězil ve všech ročnících mezi lety 2001 a 2006, přičemž snědl až 53 hotdogů za 12 minut. Tomu je však nyní konec.

Chce žít zdravě

„Když jíte příliš mnoho, ztratíte schopnost jídlo cítit a rovněž ignorujete signály ze svého těla, jako je pocit sytosti,“ řekl Kobayashi v dokumentu s tím, že chuť k jídlu ztrácel tak dlouho, až pocit hladu zcela vymizel. Situace prý zašla tak daleko, že jednou vydržel nejíst celé tři dny.

Ve filmu lékaři analyzovali skeny jeho mozku a zjistili, že když Kobayashi vidí jídlo, aktivují se všechny oblasti jeho mozku související s nevolností. „Váš mozek si stále myslí, že jste v soutěži, ve stavu, kdy jíte vysoce zpracované potraviny,“ vysvětlila neuropsycholožka Annie Guptaová.

Kobayashi se tak nyní zaměřuje na konzumaci výživnějších potravin v mnohem menších porcích ve snaze „přebudovat“ svůj mozek. „Chci žít zdravě a dlouho, a tak jsem se rozhodl ukončit soutěžení v pojídání,“ přiznal Japonec, který dle svých odhadů za svoji kariéru pozřel více než 10 tisíc hotdogů.

Dceři na Bali chyběl párek v rohlíku. Češka ho kvůli ní začala na ostrově vyrábět i prodávat

Lifestyle
Související témata:
Hot dog

Výběr článků

Načítám