Hlavní obsah

Zpěvák Buena Visty Ibrahim Ferrer vystoupí v Praze

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek vystoupí v pražské T-mobile Aréně jedna z největších hvězd world music, kubánský zpěvák Ibrahim Ferrer, který byl letos oceněn cenou Grammy v kategorii tradiční latinskoamerické hudby za album Buenos Hermanos. Jde o výjimečnou událost, která se nemusí nikdy zopakovat.

Foto: Milan Haluška

V těchto místech měl nový ovál stát

Článek

Ibrahim Ferrer, který se narodil v roce 1927, patří do okruhu muzikantů okolo sdružení Buena Vista Social Club, v němž se sešli nestoři kubánského sonu včetně pianisty Rúbena Gonzáleze,  zpěváka Compaye Segunda a basisty Orlandem Lopézem. V druhé polovině devadesátých let, které přála world music a hledání jejích kořenů, měl projekt, za nímž stál americký kytarista Ry Cooder, ohromující úspěch. Z důchodců, kteří vzpomínali do hudbu svého mládí, se staly světové hvězdy, koncertující v nejprestižnějších sálech. Přinášeli dotek minulosti, který byla živá. Na castrovské kulturně přece jen izolované Kubě se totiž uchovaly styly, které jinde ve světě už vymizely, neboť je převálcoval rock, disco a hip hop. 

Zpěvákem od dětství až do důchodu

Ibrahim Ferrer ze Santiaga de Cuba se od mládí věnoval sonu, ve světě známějšímu v podobě rumby. Ve čtrnácti se svým bratrancem založil první kapelu Los Jóvenes del Son. Záhy si jeho talentu všimly další soubory. V padesátých letech už byl hvězdou. Hitem se stala píseň El planatar de Bartolo, kterou zpíval za doprovodu nejlepší kapely ze Santiaga orchestru Chepína-Chóvena. V Havaně, kam se přestěhoval, zpíval nejprve s Orquestra Ritmo Oriental až zakotvil ve skupině Los Bocusos, se kterou vystoupil před lety i v Praze. Působil v ní až do svého odchodu do důchodu, v němž si přivydělával prodejem losů.

V roce 1996 Ferrer nabídku Ry Coodera, aby zpíval s Buena Vista Social Club, dlouho zvažoval, projekt měl původně jinou podobu, ale nakonec souhlasil a stal se jednou z klíčových postav souboru. Zpívá na obou deskách Buena Visty, která se mu odvděčila tím, že ho doprovází na jeho sólové desce Buena Vista Social Club presents Ibrahim Ferrer z roku 1999. Album, kde s ním zpívá i Omara Portuondo mu přineslo cenu Grammy pro objev v oblasti latinské hudby. Na přelomu tisíciletí Ferrer především koncertoval, ale loni se vrátil do studia, aby pod dohledem Ry Coodera nahrál další sólovou desku Buneos Hermanos.

V USA nežádoucí

Deska opět slavila ohromné úspěchy, o jejích kvalitách svědčí čtyři nominace na cenu Grammy, z nichž jednu - za nejlepší album v oblasti tradiční latinskoamerické hudby nakonec Ferrer dostal. Okamžik slávy si však zpěvák nemohl vychutnat, protože si nesměl cenu  osobně převzít. Ani jednomu z šesti nominovaných Kubánců neudělili Američané vízum kvůli tomu, jaký režim v zemi panuje. Manuel Galbán přitom dostal také cenu Grammy za nejlepší instrumentální popové album Mambo sinuendo, které natočil s americkým kytaristou Ry Cooderem. Sám Cooder už loni byl podle španělského deníku El Paíz odsouzen k pokutě 100 000 dolarů za "styk s nepřítelem" podle zákona z roku 1962, přičemž má zakázáno cestovat na Kubu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám