Hlavní obsah

Zemřel výtvarník Aleš Lamr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 80 let zemřel v pátek po dlouhé nemoci v Praze český výtvarník, grafik, sochař a keramik Aleš Lamr. Novinky o tom informoval jeho syn Jan.

Foto: archiv rodiny Lamrových

Aleš Lamr pracoval také jako grafik, sochař a keramik

Článek

Aleš Lamr se narodil 12. června 1943 v Olomouci, v rodině žijící několik generací v Litovli, z rodu kamnářů a keramiků. V roce 1964 vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu, oddělení prostorového výtvarnictví v Brně. Poté působil krátce na Barrandově jako asistent režie.

Od roku 1968 byl volný výtvarník. Větší cesty do ciziny uskutečnil v letech 1969 do Švédska, 1975 do Francie, 1979 do USA, poté i častěji do západní Evropy.

Pracoval také jako grafik, sochař a keramik. Realizoval rovněž řadu významných prací v architektuře. Do povědomí veřejnosti se zapsal i spoluprací s Václavem Havlem.

„Tvořil jsem pro jeho kancelář i domov. Chtěl, aby se měl na co dívat, a já jsem ho naučil milovat barvy. To já učím moc rád,“ řekl Aleš Lamr.

Ve dnech 4. května až 28. července 2024 proběhne výstava Tři Lamři v Galerii Ludvíka Kuby v Poděbradech, která představí aktuální tvorbu Aleše Lamra a jeho synů Hanuše a Jana.

Poslední rozloučení se zesnulým výtvarníkem proběhne v úzkém rodinném kruhu.

Umělecký designér Hanuš Lamr: Brož pro Evu Pavlovou? Využil jsem čerstvé květy růžového kaštanu

Kultura

Reklama

Související témata:
Aleš Lamr

Výběr článků

Načítám