Hlavní obsah

Umělecký designér Hanuš Lamr: Brož pro Evu Pavlovou? Využil jsem čerstvé květy růžového kaštanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jemnou, ale i zvláštní krásu přírody dokáže do šperků vtělit umělecký designér Hanuš Lamr. Jeho brož s motivem květu růžového kaštanu a fialkové náušnice zdobily Evu Pavlovou ve chvíli, kdy se její manžel Petr Pavel stal v lednu novým českým prezidentem. „Spojila se mi tím radost občanská s radostí profesní,“ říká šestačtyřicetiletý umělec, který se odvážně vydal cestou autorských unikátů a jehož letos čeká několik výstav.

Foto: Hana Connor
Článek

Eva Pavlová stála v pudrově růžových šatech po boku svého manžela Petra Pavla ve chvíli, kdy byl zvolen novým českým prezidentem. Před zraky milionů diváků vynesla vaše šperky. Jak se k ní do staly?

Asi týden před finální volbou prezidenta mě oslovila módní návrhářka Štěpánka Pivcová, která dělala paní Pavlové celkový styling. Přišla ke mně do ateliéru a zajímala se o brože. Nemám jich tolik, ale tahle ji úplně nadchla. Dodnes z toho pocitu, jak byla paní Pavlová krásně sladěná, žiju. Spojila se mi tím radost občanská s radostí profesní.

Jak ta brož vznikla?

Začal jsem na ní pracovat loni na jaře, ale dokončil jsem ji teprve nedávno. Tehdy jsem šel v Praze s mou tovaryškou na oběd Valdštejnskou zahradou, kterou mám blízko ateliéru, a zaujaly mě čerstvé květy růžového kaštanu. Namočil jsem je do horkého vosku při takové teplotě, aby se květy nespařily, a nakonec jsem celou brož ještě za horka domodelovával prsty.

Jaký materiál jste použil do drobných okvětních lístků?

Jsou to střípky ze zbytků, které jsem našel ve sklářské huti. Bylo to několikavrstevnaté sklo nádherné barvy. K broži skvěle ladily klasické náušnice Violky, což jsou fialky s řetízkem. Mají podobný vzor plátků. Jsou romantické a něžné, patří k mým nejpopulárnějším šperkům.

Brože jsou většinou solitérní originály. Jak k jejich tvorbě přistupujete?

Brože jsou opravdu specifická disciplína. Občas ladí s nějakou kolekcí, ale většinou fungují samostatně. Dělám sice jemné věci, ale v poslední době o dost komplikovanější a s více nepravidelnostmi. Už to není jen čistý design, jdu spíš cestou autorského unikátního kousku. Konečně si to po letech můžu dovolit.

V oboru patříte roky ke špičce…

Až teď jsem se odvážil naplno vykročit tím směrem, protože tady dlouho nebyla klientela, která by to ocenila. Nakonec jsem se pustil do experimentů, ale stále jsem se při tom držel cenové hladiny. Chtěl jsem, aby mé věci byly dostupné, což ale u unikátního šperku moc nejde.

Není to poprvé, kdy vaše šperky na veřejnosti tak zazářily. Velkou slávu vám před více než deseti lety přinesla brož Hostina, kterou od vás dostala milovnice těchto klenotů Madeleine Albrightová.

Oslovili mě tehdy z ministerstva zahraničí, kde dostali za úkol sehnat pro madam Albrightovou brož, kterou by jí darovali při její návštěvě. Udělal jsem docela odvážný a dekadentně veselý kousek. Na stříbrný list jsem umístil fialovou ulitu hlemýždě, nezralou hrušku, jahodu a přes to lezl stříbrný chrobák. Měla z ní údajně velkou radost.

Foto: Ondřej Deml , ČTK

Eva Pavlová s broží během finální prezidentské volby

Od začátku pracujete s naturálními tvary. Který máte nejvíc v oblibě?

Už déle dělám kolekci prstenů nazvaných Aristolochia. Je to velkolistá liána, která u nás roste. Mám ji za chalupou. Velice jemná struktura jejích listů na ploše prstenu krásně vyzní. S ní jsem začínal. Novinkou jsou prsteny s rozeklanými kroužky. Vypadají velice surově.

Na kterou přírodninu naopak čas ještě nedozrál?

Třeba na orchideje nebo masožravé láčkovky. Chtěl bych dělat víc se dřevem nebo s otisky kůry. Poslední dobou experimentuji se zeleným granátem.

Velkým posunem ve vaší tvorbě jsou šperkové objekty. Co to vlastně je?

Jsou to sochy se šperky. Modeluji v nich různé rostliny nebo plody z bronzu či z asfaltu. Jiná socha má listy ze střepů uranového skla. Nazval jsem ji Urania. Je lehoulince apokalyptická. Udělal jsem i rostlinu, která má přerušený stvol a místo mízy je zelený i průhledný krystal. Celé jsem to umístil jakoby v relikviáři.

Jaké máte s těmito sochami plány?

Budou na několika výstavách. V Ústí nad Orlicí budeme vystavovat s mou ženou Zlatkou v Galerii pod radnicí od 13. dubna do 12. června, v Městském muzeu a galerii ve Svitavách následuje od 16. dubna do 28. května výstava Tři Lamři. Potom budou naše práce k vidění na veliké výstavě v břeclavské Havlíčkově vile. Od srpna do září nás ještě čeká společná akce v Náměšti nad Oslavou v Galerii 12.

Pocházíte z umělecké rodiny, navíc intenzivně tvoříte a vystavujete se svou manželkou. Jaké to je?

Přirozeně se ovlivňujeme. Zkrátka jsme se výtvarně sešli.

Věnujete si svá díla navzájem?

Vždycky mi zabaví něco nového… Nedávno třeba fritované šeříky. Ale já jí zase zabavil výšivku Adama a Evy.

Může se vám hodit na Firmy.cz: MgA Hanuš Lamr

Může se vám hodit na Zboží.cz: šperky, Přívěsky, Náušnice

Reklama

Související témata:
Hanuš Lamr

Výběr článků

Načítám