Hlavní obsah

Zemřel Tony Bennett

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 96 let zemřel americký jazzový a popový zpěvák Tony Bennett. Proslavily ho písně The Way You Look Tonight, Body and Soul nebo (I Left My Heart) In San Francisco. Před časem nazpíval také duety s Lady Gaga.

Zemřel Tony BennettVideo: Reuters

 
Článek

Je považován za poslední velkou americkou hvězdu, která se v hudbě dokázala prosazovat nepřetržitě po dlouhá desetiletí. Jeho písničky opakovaně dobývaly americké hitparády. A to od začátku 50. let, shrnul ve svém textu web Sky News.

Od Franka Sinatry po Lady Gaga

Své první album totiž vydal již v roce 1952. O deset let později získal svou první Grammy, o šedesát let později, v roce 2022, zvedl nad hlavu již svou dvacátou cenu.

Bennett za svou kariéru vydal více než sedmdesát alb, prodal jich miliony kusů. A je možná jediným zpěvákem, který dokázal dobýt americké hitparády v 50., 60., 70., 80. i 90. letech, ale rovněž v letech 2000, 2010 a 2020.

Tony Bennett (1926-2023)

  • Narodil se jako Anthony Dominick Benedetto 3. srpna 1926 v New Yorku. Poměrně brzy přišel o tátu, Johna. Vychovávala ho, společně s jeho sestrou a bratrem, jen jeho máma Anna.
  • Je považován za jednu z největších hudebních amerických legend. První album vydal již v roce 1952. A až do konce života svou uměleckou kariéru nepřerušil.
  • Vedle zpěvu se věnoval také výtvarnému umění. Věnoval se mu stejně nadšeně jako hudbě. Oba směry také kdysi studoval na High School of Industrial Arts na Manhattanu.
  • Netajil se tím, že k muzice si našel vztah díky rádiu. Rád v dětství, v mládí poslouchal umělce, jako byli Bing Crosby, Louis Armstrong a James 'Jimmy' Durante.
  • Prošel 2. světovou válkou, konkrétně bitvou v Ardenách.
  • Vystupoval také v Praze.

Proslul také vystoupeními s řadou dalších slavných zpěváků a zpěvaček. Seznam význačných kolegů, s nimiž spojil své síly, čítá řadu jmen: od Franka Sinatry po Lady Gaga, ale jsou to i Paul McCartney, John Legend, Christina Aguilera, Michael Bublé nebo Amy Winehouse, s níž si zazpíval krátce před její smrtí, v roce 2011. Jejich duet se jmenuje Body and Soul (Tělo a duše, pozn. red.).

Boj s alzheimerem

V roce 2016 mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba. Nicméně optimismus, který k němu celý život patřil, si i přesto dále zachoval. Což dokázal i hojně sdílený citát z jeho sociálních sítí: „Život je dar – dokonce i s alzheimerem.“

Stále se také věnoval hudbě. V roce 2022 vyjel na turné po boku Lady Gaga, se kterou se podělil i o svou dvacátou cenu Grammy.

Bennett obecně patřil k velmi oblíbeným, štědrým kolegům, kterého jeho „konkurenti“ milovali. Slavný Sinatra jej dokonce v roce 1965 označil za „nejlepšího zpěváka v oboru“ a vzhledem k jeho milé, nekomplikované povaze o něm dlouho mluvil jako o „dítěti“.

Zpěvák Tony Bennett se dostal do Guinnessovy knihy rekordů

Kultura

RECENZE: Tony Bennett očaroval publikum profesionalitou

Kultura

Reklama

Související témata:
Tony Bennett

Výběr článků

Načítám