Hlavní obsah

Zemřel Milan Schelinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek ráno náhle zemřel kytarista a zpěvák Milan Schelinger. Na sociálních sítích to oznámila jeho rodina. Bylo mu 70 let. Byl bratrem zpěváka Jiřího Schelingera a po jeho smrti v roce 1981 nesl dál jeho odkaz, hrál jeho písně a připomínal jeho talent.

Foto: ČTK

Milan Schelinger často připomínal odkaz svého bratra Jiřího.

Článek

V roce 1994 vydal ve spolupráci s Petrem Bošnakovem knihu Jiří Schelinger: Život a… V březnu roku 2011 odhalil v Čestmírově ulici v pražských Nuslích svému bratrovi pamětní desku.

Na svět přišel 18. února 1952 v Bousově. Jeho rodina se zanedlouho přestěhovala do pražských Nuslí, kde prožil podstatnou část svého života. Jeho otec byl učitelem hudby a on sám propadl muzice velmi brzy. V dětství začal hrát na housle a později na kytaru.

V první polovině osmdesátých let účinkoval ve skupině Projektil. V letech 1986 a 1987 spolupracoval s undergroundovou kapelou The Plastic People of the Universe, s níž se zúčastnil nahrávání jejího alba Hovězí porážka, které proběhlo na chalupě Václava Havla na Hrádečku.

Vystupoval i jako sólista, podílel se na projektu Zemětřesení, což byla pocta písničkám Jiřího Schelingera, a založil kapelu Milan Schelinger Band.

Byl také výtvarník. Uspořádal několik výstav, například s Vladimírem Renčínem. V letech 1997 až 2001 byl předsedou Koruny české, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska.

Andrea Schelingerová: Táta byl laskavý, hodný a spravedlivý

Kultura

Zemětřesení: Nechtěli jsme být revivalová kapela

Kultura

Reklama

Související témata:
Milan Schelinger

Výběr článků

Načítám