Hlavní obsah

Zemřel kytarista Žlutého psa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve věku 54 let v neděli zemřel po dlouhé těžké nemoci kytarista skupiny Žlutý pes František Kotva.

Článek

Zprávu Novinkám potvrdil zpěvák Ondřej Hejma. Nechtěl se k úmrtí nijak blíže vyjádřit. Nemohl ani říct, jestli kapela Žlutý pes bude pokračovat v činnosti. "Je to všechno ještě moc čerstvé, dnes ne," omluvil se do telefonu.

Kytarista František Kotva se narodil v 15. května 1952 v Praze. Vyučil se malířem pokojů, poté se však živil například jako pomocník při geodetických měřeních nebo jako kotelník. Od začátku 90. let Kotva působil jako produkční v pražských rockových klubech, nejprve v legendárním Bunkru, po jeho uzavření ve Futuru.

S hudbou Kotva začínal na tanečních zábavách v kapelách Variace a Markýz John; poté hrál například v doprovodné kapele zpěvačky Evy Hurychové. Následovalo angažmá v Hevalu Jany Kratochvílové, po odchodu zpěvačky do emigrace přešel do Tanga.

Členem Žlutého psa byl Kotva nejprve počátkem 80. let; po přestávce se do kapely vrátil v roce 1992. V polovině 90. let rovněž doprovázel Ivana Hlase; před čtyřmi lety také natočil album bluesových hitů s dalším Hejmovým projektem Los Losos. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám