Hlavní obsah

Zemřel jeden z nejznámějších španělských spisovatelů Marías

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemřel jeden z nejznámějších španělských spisovatelů Javier Marías, jehož romány byly přeloženy do 46 jazyků včetně češtiny. Bylo mu 70 let. O úmrtí informoval jeho nakladatel. Marías se poslední měsíc léčil s těžkým zápalem plic způsobeným koronavirem, napsal list El Mundo.

Foto: Profimedia.cz

Zemřel jeden z nejznámějších španělských spisovatelů Javier Marías.

Článek

Marías patřil k nejúspěšnějším španělsky píšícím autorům, po celém světě se prodalo více než devět milionů výtisků jeho knih, uvedlo jeho domovské nakladatelství Alfaguara.

Za své romány, často proložené detektivní zápletkou, získal mnoho literárních cen a oblíbený byl i u čtenářů. V češtině vyšly například knihy Srdce tak bílé, Zamilovanosti, Vzpomínej na mě zítra při bitvě či Černá záda času.

„Jeho rozsáhlé dílo bude už navždy jedním z pilířů naší literatury,“ uvedl premiér Pedro Sánchez, který jej ocenil jako „jednoho z největších spisovatelů naší doby“.

První knihu Vlčí panství napsal Marías v roce 1971 při své návštěvě Paříže. Po ukončení studií filozofie a literatury na Univerzitě Complutense v Madridu působil jako překladatel knih britských a amerických autorů do španělštiny.

Za překlad devítidílného románu Laurence Sterna Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho obdržel v roce 1979 španělskou Národní překladatelskou cenu.

V 80. letech Marías působil rovněž jako profesor španělské literatury a teorie překladu na Oxfordské univerzitě a psal sloupky pro deník El País.

Marías napsal 17 románů, poslední vyšel před rokem. Za svůj román s detektivní zápletkou Zamilovanosti z roku 2011 byl oceněn španělskou Národní cenou za literaturu.

Marías si ale cenu odmítl převzít, a naplnil tak svůj slib z 90. let, že nepřijme ocenění spojené s oficiálními institucemi. Maríasovo jméno se v posledních letech objevovalo mezi favority na udělení Nobelovy ceny za literaturu.

Reklama

Související témata:
Javier Marías

Výběr článků

Načítám