Hlavní obsah

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý ve Vermontu ve věku 88 let zemřel americký herec M. Emmet Walsh (celým jménem Michael Emmet Walsh). Za svou kariéru si zahrál ve více než 220 filmech, včetně snímků Blade Runner, Na nože či Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou bratří Coenových. Úmrtí magazínu Variety potvrdila jeho manažerka Sandy Josephová.

M. Emmet Walsh v traileru na film A Little White Lie z roku 2023Video: Saban Films

 
Článek

Walsh se narodil v roce 1935 v New Yorku, ale vyrostl už ve Vermontu, kde žil po zbytek života a kde v úterý na srdeční zástavu zemřel.

První malou filmovou roli si zahrál v roce 1969 ve filmu Půlnoční kovboj. Ve sportovní komedii Nakládačka s Paulem Newmanem si zahrál sportovního novináře, ve snímku Na svobodě byl sociálním kurátorem Dustina Hoffmana a ve Cvokovi hrál odstřelovače, který pronásleduje Stevea Martina. V roce 1982 přišla snad jeho nejznámější role, když jakožto náčelník policejního oddělení v Los Angeles vytáhl z důchodu Harrisona Forda v Blade Runnerovi. Sám v roce 2017 uvedl, že se ho lidé ptají nejvíc právě na tento film.

Následně si zahrál menší role ve známých filmech jako upovídaného kolegu Nicolase Cage v Potížích s Arizonou nebo otce Johna Lithgowa v Harrym a Hendersonovcích. Následovaly Romeo a Julie (1996), Svatba mého nejlepšího přítele, Železný obr nebo Na nože. Jeho posledním filmem je letošní Banda psanců s Whoopi Goldbergovou a Cedricem the Entertainerem.

„Je to dobrý život hrát malé role,“ řekl o své kariéře. „Motal jsem se kolem slávy. Strávil jsem čas s (Robertem) Redfordem a Hoffmanem a je to děsivé. Ta touha po slávě je, jako když chrt pronásleduje mechanického králíka. Ve chvíli, kdy ho chytne, je už moc unavený, aby dál běhal, a musíte ho zastřelit.“

„Víc mě baví hrát deset různých lidí než hrát tu samou osobu desetkrát,“ řekl kdysi deníku Houston Chronicle. „Jednou je to popelář a příště to bude prezident Princetonu.“

Foto: Profimedia.cz

M. Emmet Walsh v komedii Fletch z roku 1985

Aaron Taylor-Johnson podle CNN a BBC Bondem nebude

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám