Hlavní obsah

Zemřel herec Karel Urbánek

Ve věku 91 let v pátek zemřel herec Karel Urbánek. V pondělí to oznámila Herecká asociace. Urbánek je známý jako horlivý příslušník Veřejné bezpečnosti ze seriálu Chalupáři, menší role měl i v Nemocnici na kraji města a v Sanitce.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Karel Urbánek na archivním snímku.

Článek

V 60. a pak 90. letech se Urbánek věnoval oživování starých pražských kabaretů. V roce 1999 dostal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Jako herec a režisér působil zejména v divadle a také v rozhlasu.

Urbánek se narodil 13. února 1930 v Praze, většinu dětství strávil v Hradci Králové. Po studiu herectví na DAMU nastoupil do Východočeského divadla v Pardubicích, kde vynikl v rolích milovníků. V pardubickém angažmá tehdy poznal svoji první ženu Naďu Balabánovou, herečku a zpěvačku, později známou právě pod příjmením Urbánková.

V roce 1960 odešel Urbánek do Prahy a zakotvil v divadélku Paravan, v jednom z tehdejších divadel malých forem, kde působili například Josef Škvorecký nebo Ivan Vyskočil. Vedle hraní tam i režíroval a autorsky se podílel na oživování starých pražských kabaretů, dokud divadlo nebylo v roce 1965 rozpuštěno.

Foto: Profimedia.cz

Karel Urbánek na archivní fotografii.

V následujícím angažmá v pražském Divadle S. K. Neumanna (dnešním Divadle pod Palmovkou) setrval až do svého odchodu do důchodu začátkem 90. let. Setkal se v něm s režiséry zvučných jmen, jako byli Jan Grossman, Otomar Krejča nebo Václav Lohniský.

Jako herec i režisér působil také v rozhlasu. Velmi populární byl ve své době rozhlasový seriál Jak se máte, Vondrovi?, v němž hrál titulní roli spolu s Jiřinou Švorcovou. Pro rozhlas, divadlo i televizi také adaptoval literární předlohy. Za beletrii Vyznání o životě, vydanou v 80. letech, získal cenu Františka Langera za povídkovou tvorbu.

Od poloviny 60. let, kdy se usadil v Praze, se objevil ve třicítce filmových a televizních snímků. Jednu z prvních rolí dostal ve filmu Neobyčejná třída, zahrál si také v několika dalších filmech československé nové vlny. Policistu vedle Chalupářů hrál v často reprízovaných veselohrách Drahé tety a já nebo Brácha za všechny peníze, dostával i role funkcionářů. V televizních seriálech se v menších rolích objevil ještě po roce 2000, třeba v seriálu Redakce nebo Ranč U Zelené sedmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám