Hlavní obsah

Zemřel francouzský komik a režisér Romain Bouteille

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie

Jedna z velkých osobností francouzského divadla komik a režisér Romain Bouteille zemřel v pondělí ve věku 84 let. Přispěl k rozjezdu kariéry mnoha francouzských herců, proslavil se spoluprací s Coluchem. Zemřel na respirační selhání v nemocnici Corbeil-Essonnes poblíž Paříže. O jeho odchodu v úterý francouzská média informovala jeho manželka.

Foto: Profimedia.cz

Romain Bouteille na fotografii z roku 1971

Článek

Prostor Café de la Gare bylo podle Bouteille "první a poslední divadlo ve stavu opravdové anarchie", píše Le Monde. Otevřeno bylo v roce 1969 v bývalé výrobní hale poblíž pařížského nádraží Montparnasse. Srdcem tamního souboru byl právě Romain Bouteille a mladý Michel Colucci známý jako Coluche. Z tehdejších začínajících kolegů komiků se později mnozí proslavili, mezi nimi Miou-Miou nebo Patrick Dewaere.

"Má umělecká dráha se začala rýsovat kolem roku 1955, když jsem chtěl najít místo, které by mi umožnilo vstávat kdykoliv, nevyžadovalo diplom, žádnou skutečnou práci ani poslušnost,“ uvedl Bouteille v roce 2005.

Zemřel herec Charles Grodin

Kultura

Coluche ze společného divadelního projektu odešel jako první, Bouteille Café de la Gare, tehdy již na nové adrese, opustil na začátku 90. let. Přestěhoval se do departementu Essonne, kde se svou manželkou založil další divadlo – Les Grands Solistes (Velcí sólisté).

Reklama

Výběr článků

Načítám