Hlavní obsah

Zemřel fotograf, který proslul snímkem muže proti tanku v Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 64 let zemřel americký fotograf Charlie Cole, který proslul snímkem osamoceného muže, jak stojí proti koloně tanků. Snímek se stal symbolem prodemokratických protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men z roku 1989. Čínská policie tehdy demonstrace brutálně potlačila. Cole za fotografii dostal v roce 1990 cenu World Press Photo.

Foto: Reuters

Muž s taškou, který se postavil tankům na náměstí Nebeského klidu

Článek

Cole žil v posledních letech na indonéském ostrově Bali, kde minulý týden zemřel. Slavný snímek muže proti tanku pořídil 5. června 1989 pro časopis Newsweek z hotelového balkonu. Cole byl jedním ze čtyř fotografů, kterým se podařilo scénu zachytit.

Den předtím – v noci na 4. června – čínská armáda tvrdě zasáhla proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Zahynuly stovky, možná až tisíce studentů, aktivistů i dalších občanů. Úřady následně pozatýkaly více než 1600 lidí po celé zemi, které podezíraly ze zločinů spojených s demonstracemi. Oficiální bilanci obětí čínské úřady nikdy nezveřejnily.

Symbolem mírového odporu se stal muž oblečený v bílé košili s nákupní taškou v ruce, který se den po masakru postavil v Pekingu do cesty dlouhé koloně tanků a obrněných vozidel. Totožnost muže není dosud známá, stejně jako není známo jméno řidiče tanku, který dotyčného odmítl srazit.

Fotograf Charlie Cole uvedl, že očekával mužovu smrt a cítil odpovědnost zaznamenat, co se děje. Protestujícího nakonec z ulice odtáhli dva muži. O jeho dalším osudu se nic neví.

Coleovi bylo jasné, že ho čínské bezpečnostní složky podrobí prohlídce, a tak nevyvolaný film ukryl v koupelně hotelu. Krátce poté, co snímek zhotovil, vtrhli do jeho hotelového pokoje zástupci čínských úřadů, film ale nenašli. Události na náměstí Tchien-an-men jsou v komunistické Číně dodnes předmětem přísné cenzury a fotografie muže stojícího proti tanku je nadále zakázaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám