Hlavní obsah

Žebříček nejlepších zpěváků všech dob vede Aretha Franklinová

Prestižní americký hudební a společenský magazín Rolling Stone zahájil rok zveřejněním žebříčku dvou set nejlepších zpěváků všech dob. Ačkoli v něm dominují umělci známí v oboru již několik desítek let, objevila se v něm i nová jména. Redaktoři časopisu vysvětlují, že se jedná o subjektivní výběr nejvýznamnějších a pěvecky nejvýraznějších postav hudební historie, nikoli umělců s nejlepšími hlasovými schopnostmi.

Foto: ČTK

Aretha Franklinová na festivalu MIDEM v roce 1983.

Článek

Na nejvyšší pozici stanula americká zpěvačka Aretha Franklinová, která je majitelkou přezdívky Královna soulu. Žila v letech 1942 až 2018 a celosvětově prodala více než 75 milionů desek.

Své poslání zpěvačky pojmenovala takto: „Jdu s nataženou rukou a doufám, že si z ní někdo něco vezme.“ Popsala tak druh hlubokého, empatického pouta mezi umělcem a posluchačem, který je obecně v hudbě základním spojením.

Druhou příčku obsadila Američanka Whitney Houstonová. Její život aktuálně přibližuje v kinech film Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody. Žila v letech 1963 až 2012, dožila se tedy osmačtyřiceti roků. Přezdívá se jí The Voice a s celosvětovým prodejem více než 200 milionů desek je jednou z nejprodávanějších zpěvaček všech dob.

Foto: Rebecca Cook , Reuters

Staří přátelé Stevie Wonder a Michael Jackson na archívní fotografii z 90. let

Třetí je americký soulový, r’n’b a gospelový zpěvák Sam Cooke, jenž byl i skladatelem. Ani jeho život nebyl dlouhý, skonal v roce 1964 ve věku 33 let. Stal se obětí vraždy v motelu Hacienda v South Central Los Angeles v Kalifornii. Byl tam zasažen střelou do hrudníku, která prošla jeho srdcem. Do té chvíle stačil vydat čtrnáct studiových alb.

„Nejdůležitější pro nás byly originalita, vliv, hloubka přednesu umělců a šíře jejich hudebního odkazu. Zpěváci tu jsou ostatně proto, že dokážou předělat svět pouhým otevřením úst,“ napsali k anketě redaktoři Rolling Stonu.

Ze žijících umělců se nejvýše v žebříčku dostala Mariah Careyová, která je pátá. Stevie Wonder skončil sedmý a na osmé pozici je Američanka Beyoncé. Pohled do žebříčku také prozrazuje, že John Lennon z Beatles je dvanáctý, Freddie Mercury z Queen čtrnáctý, folkař Bob Dylan patnáctý, Prince šestnáctý a Elvis Presley o jedno místo za ním.

Foto: Bohemia MP

Whitney Houstonová se svým starším bratrem Michaelem.

Ze zástupců mladé generace se kromě Beyoncé prosadili britská zpěvačka Adele, jež figuruje na dvaadvacátém místě, americká r’n’b zpěvačka Mary J Blige, která je pětadvacátá, Thom Yorke z britských Radiohead, jenž je čtyřiatřicátý, a Američanka Ariana Grande, která je třiačtyřicátá. Taylor Swiftová skončila na 102. pozici, The Weeknd 110. a Billie Eilish 198.

Když Rolling Stone v roce 2008 poprvé zveřejnil svůj seznam sta největších zpěváků, měla redakce propracovaný systém hlasování, který zahrnoval i příspěvky od známých hudebníků. Výsledky se nicméně vychýlily ke klasickému rocku a zpěvákům ze šedesátých a sedmdesátých let. Nový seznam sestavili redaktoři a přispěvatelé časopisu. Zahrnuje sto let populární hudby jako probíhající globální konverzaci.

Čelo žebříčku

  1. Aretha Franklinová
  2. Whitney Houstonová
  3. Sam Cooke
  4. Billie Holidayová
  5. Mariah Careyová
  6. Ray Charles
  7. Stevie Wonder
  8. Beyoncé
  9. Otis Redding
  10. Al Green

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám