Hlavní obsah

Zámek v Rájci zdobí obnovený portrét kněžny Leopoldiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rájec-Jestřebí

Milovala luxusní perlový náhrdelník od manžela knížete Huga II. Karla Eduarda, který téměř neodkládala, a také umění. Řeč je o kněžně Leopoldině ze Salm-Reifferscheidt-Krautheimu (1805–1878). Díky ní má zámek v Rájci na Blanensku jednu z největších obrazáren v Česku.

Foto: archiv NPÚ

Portrét kněžny Leopoldiny ze Salm-Reifferscheidt-Krautheimu (1805–1878); vlevo silně poškozený před zásahem restaurátorů, vpravo již obnovený do původní krásy.

Článek

Tvoří ji přes 800 uměleckých děl, což je kolekce srovnatelná třeba s tou na zámku Konopiště. Po téměř dvou letech restaurátorských prací se nyní do rájecké sbírky vrátil mimořádně vzácný kus, a to Leopoldin portrét.

Autorem díla je dvorní malíř bavorských králů Engelbert Seibertz. Kněžnu namaloval v jejích 38 letech. Reprezentativní olejomalba vznikla v roce 1843 v Praze.

Použili zubařskou vrtačku

„Před zahájením náročných restaurátorských prací bylo dílo v žalostném stavu. Malba na obraze byla rozpraskaná. Salmové jej měli ve svém sídle ve Vídni vystavený patrně u kamen, protože se v malbě teplem vytvořily i puchýřky,“ řekla Novinkám kastelánka rájeckého zámku Zdeňka Kalová.

Před zahájením náročných restaurátorských prací bylo dílo v žalostném stavu.
Zdeňka Kalová, kastelánka zámku Rájec nad Svitavou

Obraz Leopoldiny visí vedle portrétu jejího manžela Karla Eduarda na hlavním schodišti zámku, tedy na jeho druhé prohlídkové trase. Leopoldina dala manželovi celkem pět dětí.

Foto: archiv NPÚ

Restaurátorka čistí s pomocí zubařské vrtačky historický obraz kněžny Leopoldiny.

Restaurátorka Kateřina Knorová musela na vyčištění díla vzít vrtačku, a to ne ledajakou, ale tu, kterou používají zubaři.

„Práce na takovémto díle je opravdu mimořádně složitá, postupuje se milimetr po milimetru,“ doplnila kastelánka. Stejně náročné bylo i zacelování prasklin.

Vášnivá sběratelka umění

Dílo si prohlédnou návštěvníci zámku již od 1. do 10. března, kdy budou v jeho komnatách vystaveny vazby a celé keře kvetoucích kamélií. V jídelně zámku je pak portrét Leopoldiny s manželem i dětmi. Kněžna byla vášnivou milovnicí umění a sběratelkou.

V rodu Salmů vytvořila tradici, kdy se vždy její nástupkyně starala o zachování a rozvoj obrazárny.

Spisovatel a kastelán Evžen Boček: Před filmaři jsem uhájil akorát byt

Knihy

Salmové patřili k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Žili na zámku v Blansku, na zámku v Rájci, vybudovaném ve francouzském stylu, měli letní sídlo.

Každý rok do něj zavítá přes 30 tisíc turistů. Zajímavostí zámku je i to, že je v něm vystavena knížecí koruna Salmů. Jde o jedinou panovnickou korunu na Moravě. Koruna moravských markrabat, která připomínala čapku, se nedochovala.

Salmovský zámek Rájec nad Svitavou uchvacuje rozsáhlým mobiliářem

Cestování

Čety uklízečů připravují zámky na sezonu, luxují psy a čistí zbraně

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Rájec nad Svitavou

Reklama

Související témata:
Salmové
Rájec-Jestřebí
Kněžna Leopoldina

Výběr článků

Načítám