Hlavní obsah

Čety uklízečů připravují zámky na sezonu, luxují psy a čistí zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Přestože jsou hrady a zámky momentálně pro veřejnost uzavřeny, uvnitř se pilně pracuje. Týmy uklízečů vrací lesk parketám a dřevěnému obložení, čistí obrazy a umělecké předměty, leští křišťálové lustry a například na hradě Bítově luxují kolekci padesáti vycpaných psů. Každá památka je jiná a vyžaduje při náročném úklidu speciální přístup.

Foto: archiv NPÚ

Na čištění dřevěného obložení a nábytku na zámku v Lednici na Břeclavsku se používají nejjemnější štětečky.

Článek

Na zámku v Lednici na Břeclavsku, což je nejnavštěvovanější památka v České republice ve správě NPÚ, je nutné uvnitř postavit lešení, aby se uklízečky dostaly až k dřevěnému obložení stropů ve výšce sedmi metrů. Úklid začíná v severním křídle, které je nechladnější, postupuje se k jižnímu. „Celé to připomíná vojenskou operaci ukončenou umytím doslova několika set oken ve třech zámeckých podlažích,“ řekla Právu lednická kastelánka Ivana Holásková.

Příliš nebezpečná okna

Nejrizikovější je umývání oken na zámku v Bučovicích na Vyškovsku, protože se otvírají směrem ven. Některé je možné vysadit z pantů, u jiných to s ohledem na jejich špatný stav není možné. „Snažíme se, jak je to jen možné. Některá okna prostě umýt nelze, bylo by to s ohledem na bezpečnost příliš riskantní,“ doplnila bučovická kastelánka Jana Buriánková.

Některá okna prostě umýt nelze, bylo by to s ohledem na bezpečnost příliš riskantní.
Jana Buriánková, kastelánka Zámek Bučovice, NPÚ

Chloubou hradu Bítov na Znojemsku je historická zbrojnice Mikuláše Zrinského. Tvoří ji přes 1100 zbraní a jde o jednu z největších kolekcí svého druhu v Česku. Kastelán Jan Binder s kolegy musí každou z nich naolejovat. Po zbraních čeká partu tamních uklízečů vysávání, a to nejen koberců, ale i psů. Poslední majitel objektu, baron Jiří Haas, ty své totiž miloval natolik, že si je nechal vycpat. Dostat z nich prach je ale poměrně technicky náročné. Používají k tomu speciální vysavač na záclony.

Foto: archiv NPÚ

V zámku v Lednici na Břeclavsku je nutné stavět lešení, aby uklízečky mohly očistit obložení stropů ve výšce sedmi metrů.

„Každá věc je při úklidu a čištění důkladně zkontrolována. Je to něco jako obří předvánoční gruntování natažené na několik týdnů,“ uvedla kastelánka zámku v Lysicích Martina Rudolfová. Na leštění tamních nádherných křišťálových lustrů se používá super jemná prachovka ze pštrosích per. Musí zářit čistotou, takže se nesmí zapomenout na žádný kousek.

Mořidlo pro kostlivce z Anglie

To v Rájci na Svitavou se uklízeči nejvíce nadřou se záplavou sošek, obrazů, knih a drobných předmětů, které je nutné otřít a namořit. Patřil kdysi knížecímu rodu Salmů a má nejbohatší mobiliář. Patří mezi něj i knížecí koruna.

Rájeckou zajímavostí je čištění kostlivců. Salmové byli členové zednářské lóže a kostlivce používali k tajemným obřadům. Jsou vyrobení ze dřeva. Každou kůstku je nutné otřít a pak napustit mořidlem dovezeným až z Anglie. Na zámku v nedalekém Kunštátě je součástí úklidu i čištění četných loveckých trofejí.

„Je to práce, která není vidět. Kolegové ji zvládají bez brigádníků. Všechno má své určené pořadí. Umývání oken a pastování podlah se nechává až úplně nakonec, tedy těsně před otevření,“ řekla Právu mluvčí Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová. Připomněla, že minulý rok byl pro památkáře úspěšný. Například hrady a zámky na Moravě zaznamenaly ve srovnání s rokem 2022 desetiprocentní nárůst návštěvnosti. Cestovní ruch se ale teprve vrací do stavu před pandemií koronaviru, takže by návštěvnost mohla ještě růst.

Muchova Slovanská epopej vrátila do Moravského Krumlova turisty

Cestování

Brno označili v Madridu za Evropské hlavní město Vánoc

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám