Hlavní obsah

Zachraňme znovu planetu! Probuzená monstra jsou v kinech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokaždé, když je ohrožen osud planety Země, je třeba povolat někoho, kdo ji znovu zachrání. Už šestnáct let se toho čas od času ujmou Transformers. V šesti adrenalinem nabitých filmech představila série divákům jedny z nejúžasnějších robotů v historii sci-fi a akčního žánru.

Trailer k filmu TRANSFORMERS: PROBUZENÍ MONSTERVideo: CinemArt

 
Článek

Ti nejnovější vstoupili do kin a ve filmu Transformers: Probuzení monster představí nový mimozemský transformační druh Maximals, rasu inteligentních robotických monster, která měla kdysi domovský svět ve vzdálené galaxii.

Patří mezi ně mocný bojovník Optimus Primal, vznášející se Airazor, majestátní a obrněný Rhinox a další. Když však entita nepředstavitelných rozměrů a síly Unicron vyslala své přisluhovače, aby planetu Maximalů zničili, neměla tato živá kovová organická monstra jinou možnost než uprchnout do vesmíru a hledat nový svět, který by mohla nazývat domovem.

Nyní už tisícovky let tiše přežívají v hlubinách amazonského pralesa a jako pozemské krytí si zvolili zástupce zvířecí říše. Jenže Unicron se objevil v naší sluneční soustavě…

Zpět do devadesátek

Příběh nových Transformers se odehrává v roce 1994, v době, kdy Optimus Prime ještě nebyl ten pravý lídr ostřílený četnými bitvami na život a na smrt. Aby dokázal po boku Maximals čelit existenční hrozbě, bude muset nejprve zkrotit své ego a respektovat vůdce „zvířecích botů“ Primala.

Transformers se navíc budou muset vypořádat s tím, že se o jejich existenci dozvěděli dva obyčejní smrtelníci, Noah a Elena, oba dost šílení na to, aby jim pomohli v bitvě s mnohem silnějším nepřítelem, byť na to nemají parametry.

Foto: Cinemart

Noví Transformers se odehrávají v devadesátých letech.

Noah a Elena se totiž dozvěděli o existenci Autobotů v New Yorku, spojí se s Optimusem Primem, Bumblebeem a Arcee a zapletou se do epické bitvy proti zlému robotovi Scourgeovi a dvěma novým smrtícím frakcím Transformerů, které se na plátně ještě nikdy neobjevily: Terrorkony a Predacony. Osud bezpočtu světů visí na vlásku a ani spojené síly lidí, Autobotů a Maximalů nemusí stačit na to, aby zabránily Unicronovi ve zničení Země.

Zrod fenoménu Transformers

Původní myšlenka skládacích robotů vznikla v Japonsku, před čtyřiceti lety se na pultech objevily první hračky, a protože si jich záhy všimli američtí výrobci, brzy se už pod názvem Transformers rozletěly do světa. Nemít jako dítě osmdesátých let žádnou figurku, znamenalo totéž, co nebýt. Rodiče sice skřípali zuby, ale nakupovali.

Během krátké doby vznikl seriál, komiks, počítačová hra a pak i první celovečerní film. Transformeři se rychle proměnili ze série bojových figurek na komplexní svět s vlastními pravidly, historií a postavami. Široká fanouškovská základna pak umožnila tomuto světu žít svým vlastním životem.

První film se narodil v roce 2007, tedy zhruba ve stejné době jako dnešní teenageři. Napsali ho Roberto Orci a Alex Kurtzman a režíroval Michael Bay, který v něm navázal na své akční trháky Mizerové, Skála Armageddon a pokračoval pak ještě čtyřmi Transformers.

Hlavní role v těch prvních dostali Shia LaBeouf jako Sam Witwicky (potom hrál ještě v Transformers: Pomsta poražených a Transformers: Odvrácená strana Měsíce) a Megan Foxová jako Mikaela Banesová. Ta si však roli zopakovala jen jednou.

Foto: Cinemart

Představí se tu robotická monstra Maximals.

Pokračování bude

První film zobrazuje boj mezi hrdinskými Autoboty a ďábelskými Decepticony, což jsou autonomní robotické organismy z planety Cybertron. Obě skupiny se snaží získat Prajiskru, která je schopna dát strojům život. Zatímco Decepticoni s její pomocí plánují vybudovat armádu z pozemských strojů, vyhladit všechny lidi a získat tak neomezenou moc, Autoboti se jim v tom snaží zabránit.

Předposlední film, neoficiálně nazývaný Transformers 6, byl Bumblebee z roku 2018, který natočil Travis Knight a odehrává se sedm let před nynějším Transformers: Probuzení monster. Ten nový se snaží vytvořit rovnováhu mezi akcí a emocemi.

„Lidé si srdceryvný příběh filmu Bumblebee opravdu zamilovali, ale část fanouškovského jádra si přála intenzivnější zážitek, takže když jsme se pustili do natáčení tohoto filmu, naším cílem bylo spojit srdce a podívanou a zajistit, aby si tyto dvě stránky vzájemně dobře posloužily,“ říká k tomu producent Lorenzo di Bonaventura.

Na příští rok už je naplánován film Transformers: One.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám