Hlavní obsah

Začal Jiráskův Hronov

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRONOV

Již 74. ročník celostátní mezidruhové přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov odstartoval v sobotu ve východočeském rodišti Aloise Jiráska. Stalo se tak za účasti ministra kultury ČR Pavla Dostála. Během deseti dnů se v Hronově představí 20 domácích a 3 zahraniční soubory.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Během deseti dnů se v Hronově představí 20 domácích a 3 zahraniční soubory. Inscenace se vybírají z nejvýznamnějších domácích přehlídek a podle ředitele festivalu Milana Strotzera je to takřka tisíc divadelních akcí nejrůznějších druhů a žánrů. Na přehlídku se tak dostane opravdu jen špička amatérského ledovce.

Vstupní Hadrián z Římsů jednorázového uměleckého seskupení Přineslih dokázal známou pravdu, že ani shromáždění zkušených ochotnických bardů nezaručí výsledku kýženou kvalitu. A tak jsme byli svědky poněkud rozvleklého a křečovitě humorného přepisu staré dobré hry, kterou by V. K. Klicpera zpočátku nejspíš ani nepoznal. Přesto měla inscenace i své vrcholy - především v neodolatelně melancholickém Hadriánovi Jiřího Borůvky, jehož by amatérům mohly závidět i profesionální scény.

Z ostatních dosud zahraných titulů potěšila křehká a loutkářsky vynalézavá Pastýřka Dramatické školičky ze Svitav a kosmicko-havířská sci-fi Impérium vrací uhlo souboru Prča Production z Frýdku-Místku.

Související témata:

Výběr článků

Načítám