Hlavní obsah

Za lístek na finále Eurovize zaplatíte 10 000 korun

Od sedmého března se prodávají lístky na Eurovision Song Contest, která letos proběhne v britském Liverpoolu. Fanoušci mohou navštívit finále, semifinále i některé zkoušky. Vstupenky na finále budou stát v přepočtu 10 tisíc korun. Lístky na semifinále vyjdou podle kvality na zhruba 2400 až 7600 korun. Prodává je Ticketmaster UK.

Foto: Profimedia.cz

Loňskými vítězi se stali Kalush Orchestra z Ukrajiny.

Článek

Do finále Eurovize se jako vždy automaticky dostane velká pětka (Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Velká Británie). Ukrajina má letos místo také zajištěné, protože soutěž vyhrála v roce 2022.

Zbývajících 31 účastníků se ale bude muset utkat v semifinálových kolech, aby se dostali do velkého finále, které se má konat 13. května.

Město Liverpool už ohlásilo doprovodné akce jako dvoutýdenní festival nebo přehlídku ponorek. V centru budou semifinále i finále přenášeny na velkoplošných obrazovkách a někteří účastníci tam během týdne vystoupí i naživo. Současně by se měly oslavy konat i v Kyjevě, pokud to situace dovolí.

Britská vláda hodlá do akce investovat v přepočtu 260 milionů korun. Liverpool pak přidá asi 100 milionů.

Sto milionů diváků

Eurovizi pořádají každý rok země, které jsou členy Evropské vysílací unie. Každou zemi zastupuje jeden umělec. Vítěze volí v telefonickém hlasování diváci a národní poroty, diváci ale nemohou hlasovat pro soutěžícího ze své země.

Soutěž vznikla v roce 1956. Sledovanost se pravidelně pohybuje kolem 100 milionů diváků.

Na Eurovizi pojede skupina Vesna

Kultura

Vítězové Eurovize prodali trofej, aby koupili drony proti Rusům

Kultura

Reklama

Související články

Na Eurovizi pojede skupina Vesna

Vítězem národního finále Eurovize se stala skupina Vesna. V hlasování o tom rozhodli tuzemští i zahraniční fanoušci. Poslali jí 10 584 hlasů. Českou republiku...

Skupina Vesna: Láska je nad mocí

V hodnocení čtenářů Novinek. cz se písnička My Sister’s Crown šestičlenné ženské skupiny Vesna dostala včera na vedoucí pozici před skladbu Happy od Markéty...

Výběr článků

Načítám