Hlavní obsah

Za Gray Mana utratil Netflix v Praze tři čtvrtě miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Ve čtvrtek měl světovou premiéru akční thriller The Gray Man, za jehož natáčení firma Netflix utratila 200 milionů dolarů. Značná část snímku režisérů Anthonyno a Joea Russových o bývalém agentovi CIA, který pracuje jako zabiják, se natáčela v Praze.

Foto: David Swanson, Reuters

Premiéra firmu The Gray Man v Los Angeles

Článek

Úkolem bývalého agenta Courta Gentryho, kterého ztvárnil Ryan Gosling, je rychle zabít určenou osobu a hned zmizet. Při plnění úkolu však zjistí, že tým vyslaný na jeho záchranu ho má zabít. Film je proto nabit akčními scénami, jejichž část se natáčela v Praze.

Světové premiéry se zúčastnil také český generální konzul v Los Angeles Jaroslav Olša, jr., který zdůraznil význam podpory filmového průmyslu, a to nejen kvůli propagaci Prahy: „Zahraniční filmaři jsou stále důležitějšími investory do české ekonomiky. Za pouhých osmnáct natáčecích dnů vloni v Praze Netflix za film Gray Man utratil tři čtvrtě miliardy korun. Podobně jako třeba počítačové hry je tak i filmový průmysl stále ekonomicky důležitým oborem českého kreativního průmyslu.“

Trailer roku. Ryan Gosling jede tramvají do Bohnic a pálí na něj z těžkých zbraní

Film

Během natáčení byla angažována celá řada českých kaskadérů a filmaři si pronajali i kusy havarovaných tramvají T-14, které se pak použily v jednom akčním záběru, v němž tramvaj musela být usazena na podvozek s automobilovými koly.

Natáčení proběhlo díky systému investičních pobídek pro zahraniční filmaře. Ty byly začátkem roku pozastaveny kvůli rozpočtovému provizoriu a nově mají být omezeny na 150 milionů za rok na jeden projekt. Snahou je, aby se zdroje nevyčerpávaly na zahraničních produkcích a byly rezervy pro české filmaře.

Jenomže právě pobídky vedly zahraniční platformy Netflix, Amazon a Apple k tomu, aby natáčely v České republice, utrácely tu peníze a zaměstnávaly Čechy z branže.

Reklama

Výběr článků

Načítám