Hlavní obsah

Yvetta Kornová alias Žaneta se vrátila na místo natáčení muzikálu Přijela k nám pouť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půl století uteklo od natáčení dětského muzikálu Přijela k nám pouť ve Vesci u Sobotky, přezdívaném český Hollywood. Ves jako vystřižená z obrázků Josefa Lady se příliš nezměnila.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Yvetta Kornová po půl století v dějišti filmu Přijela k nám pouť.

Článek

„Vůbec to tady nepoznávám. Tamhle byla maringotka, tamhle stál kolotoč a střelnice. U stromu mě maloval bratr Jozefa Kronera Ludovít, v roli mého strýce. Byly to nejkrásnější prázdniny. Až je mi z toho smutno,“ povzdechla si hlavní protagonistka díla Věry Plívové Šimkové Yvetta Kornová, jež do filmaři oblíbené vsi přijela od natáčení v roce 1973 poprvé.

Spolu se známým trylkem Žluťásku, žluťásku, čičorečko předvedla několik filmových kreací.

Krásné prázdniny

Režisérčin jednoduchý scénář, postavený na psychice dvanáctiletých školáků, dával dětským hercům a komparzu místních kluků a holek spoustu prostoru.

„Hráli jsme si jako děti. Mně bylo jedenáct a Zuzaně Bydžovské, Marku Vašutovi nebo Romanu Skamene zhruba stejně,“ zavzpomínala Kornová. A často o tomto natáčení mluví i místní.

„Vesnice byla vzhůru nohama. Dodnes, když se sejdeme na pokec, vzpomínáme, zvlášť chlapi, co hráli štamgasty pouťové restaurace. Budu mít v sousedských povídačkách navrch. Potkala jsem tady Yvettu Kornovou,“ prohodila za plotem žena, která prázdninové natáčení s  trochou lítosti sledovala. „Bylo mi čtrnáct. Nezahrála jsem si,“ podotkla.

Režisérka Šimková angažovala do rolí kolotočářů světskou rodinu Rumlů, do níž zakomponovala roli Žanety v podání Kornové. Rolí psaných na tělo se zhostili výborně. Hráli sami sebe.

Muzikál pro dětskou duši

„Paní režisérka nás vybrala asi proto, že jsme pravidelně jezdili na pouť do Chuchelny u Semil, kde bydlí. To natáčení bylo nádherné, pamatuji si však jen střípky. Jak Roman Skamene chodil do maringotky na rum a jezdíval s námi do Sobotky pro basy piv a vodku. Byl to bezvadný a veselý kluk. Yvettinou nejmilejší zábavou bylo pouštět desky na gramofonu v naší maringotce. Svým temperamentem nám byla velmi blízká,“ vzpomněla tehdy čtrnáctiletá Eva Rumlová v knize Josefa Petrů Yvetta Kornová mezi blázincem a životem.

Film Přijela k nám pouť je podle kameramana Andreje Barly v porovnání s americkou produkcí klíčový pro českou dětskou duši. Muzikál umocňuje hudba Petra Skoumala s texty Jana Vodňanského. Snímek získal řadu tuzemských a zahraničních ocenění a pomohl Věře Plívové Šimkové, které bude koncem května 89 let, překročit práh Dvorany slávy českého filmu.

Reklama

Související témata:
Yvetta Kornová
Film Přijela k nám pouť
Věra Plívová-Šimková

Výběr článků

Načítám