Hlavní obsah

Wilsonov: Dyk strávil léto se shnilými rybami

Mezi natáčením filmu a jeho uvedením do kin uplyne často delší doba, a tak herci většinou zapomenou na podmínky natáčení. Někdy však pro ně režisér a štáb připraví takové situace, na které nelze zapomenout. To si zažil i Vojta Dyk při natáčení detektivní komedie Wilsonov.

Jak se natáčel WILSONOV? Příběh filmu Video: FilmBrigade, Novinky

 
Článek

„Mně se hlavně vybavuje, že se to točilo v noci, takže pro mě to byly spíše noční prázdniny. Točili jsme různé kaskadérské kousky a různé shnilé ryby, mezi kterýma jsem ležel a tak. Takový hezký prázdniny. Místo toho, abych je trávil s dětmi, trávil jsem je se shnilými rybami,“ vzpomíná představitel nezkušeného policejního čekatele, který společně s agentem FBI v podání Jiřího Macháčka vyšetřuje sérii záhadných vražd v městě Wilsonově.

Foto: Falcon

Vojta Dyk a Táňa Pauhofová

Jak vůbec vznikla tato neobyčejná dvojice? „Byla tu producentská představa, že by ji měl hrát Jiří Macháček a Vojta Dyk. A já jsem trošku režisérsky zlobil, zpochybňoval jsem Vojtu Dyka, protože Vojta je výborný herec, ale z pozice režiséra jsem si představoval toho detektiva výrazně jako dominantní, autoritativní, sarkastickou, velice nepředvídatelnou postavu. Proto jsem chtěl v rámci těch dvou hlavních postav posílit kontrast - to znamená, že americký detektiv jako výrazná figura a svým způsobem blázen a vůči němu naivní policejní čekatel, takový ucho, lidově řečeno, někdo naivní, plný očekávání, nemotorný, nešikovný,“ přiznává režisér Tomáš Mašín.

„Představoval jsem si ty dvě postavy vedle sebe a říkal jsem si z hlediska řeči těla i gestikulace, že mezi nimi musí být výrazný výškový rozdíl. To znamená vyšetřovatel větší, policejní čekatel menší, spíš chlapecký, že posílíme tu naivitu a vykulenost. A ono to bylo přesně naopak. Vojta má metr devadesát pět a je to velký charismatický muž. Když vejde do místnosti, všichni koukají na Vojtu Dyka, a tak jsem si říkal, jak to s tím Jirkou vybalancujeme? Proto jsem navrhoval alternace, udělali jsme kamerové zkoušky s dalšími herci a nakonec jsme se shodli, že Vojta je vlastně dobrá volba. Dokázal to zahrát přesně s tou jemnou stylizovanou nadsázkou, že mi nakonec šli velice dobře dohromady.”

Reklama

Výběr článků

Načítám