Hlavní obsah

Vznikne film o Karlu Krylovi. Hrát ho bude Rostislav Novák ml.

Právo, Věra Míšková, Karlovy Vary

Celovečerní hraný film o legendárním písničkáři a básníkovi Karlu Krylovi s pracovním názvem Děkuji! připravuje scenárista a režisér Karel Spěváček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rostislav Novák ml. na karlovarském festivalu

Článek

Hlavní roli v něm ztvární herec Rostislav Novák ml., který svůj nejen herecký talent uplatňuje především v autorském divadle La Putyka i v řadě televizních, divadelních i filmových projektů, jakými jsou Cirkus Bukowski, Hořící keř nebo dokumentární drama Piko.

„Karel mi tu roli nabídl, a to si pište, že jsem byl od prvního momentu nervózní z představy, že bych měl hrát tak ikonickou postavu, jakou Karel Kryl je,“ řekl Právu na karlovarském festivalu herec, který se ihned pustil do pečlivého studia všech dostupných materiálů.

Nechceme vytvořit smutnou a nostalgickou tryznu, ale oslovit diváky humorem, občas kořeněným snítkou hořkosti.

„Hlavní pro mě bylo, aby to nebyl pouhý životopis, ale abychom se zaměřili i na konfliktní témata v Krylově životě, aby měl film přesah a zobecnění. Kryl byl nesmírně charismatický umělec, ale především to byl ten vzácný případ člověka, který hledá pravdu a stojí si za ní bez ohledu na to, nakolik to jeho vlastním životem zamává a co se právě nosí říkat. Zajímá mě, jak se k tomu dostal, jak tvořil. Vím, proč ho lidé milovali, ale chci přijít i na to, proč ho jiní rádi neměli a chovali se k němu až nepřátelsky,“ pokračoval Novák ml.

Potřeboval jsem uzrát

Spěváček shromažďuje podklady k filmu už deset let. „Nechtěl jsem nic uspěchat, potřeboval jsem uzrát já a ve mně to téma. Chtěl bych, aby nad konkrétním příběhem byl film o člověku, který šel za pravdou a nikdy se nenechal zlomit ani ukecat.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Karel Kryl tak, jak ho známe.

Takových lidí je málo a my bychom je chtěli filmem povzbudit. Krylovy písničky potřebujeme pořád, protože hledat pravdu, to je proces, který nikdy neskončí, a v dnešní době už vůbec ne,“ řekl Právu scenárista a režisér, který už jednal i s vdovou po Karlu Krylovi, paní Marlene.

„Bylo za ní už mnoho lidí, ale teprve Karlova vize ji přesvědčila, že ví proč a o čem chce film natočit, a rozhodla se poskytnout autorská práva,“ sdělil producent filmu David Prudký, který počítá s koprodukční účastí ze Slovenska, Německa, Polska a možná i dalších zemí.

„Nejde nám vůbec o to, vytvořit smutnou a nostalgickou tryznu, ale snímek, který osloví diváky humorem, občas kořeněným snítkou hořkosti, a překvapí stále trvající aktuálností,“ dodal.

Zpěv a kytara

Zpívání s kytarou je to, co Kryla charakterizuje především. Rostislav Novák ml. počítá s tím, že se na roli i v tomto směru důkladně připraví.

„Pohybově jsem schopen čehokoli, i v herectví si snad věřím, ale zpěv a hra kytaru je zatím má nejskrytější komnata,“ přiznal. „Určitě budu potřebovat nejméně půlroční přípravu, kdy budu nejdřív studovat samostatně a pak bude muset nastoupit odborník, který si mě vezme do parády. Nechci se naučit Kryla kopírovat, chci do jeho textů a hudby proniknout tak hluboko, abych mohl věřit vlastnímu podání. Pak mu, doufám, budou věřit i diváci.”

„Kryl nebyl žádný Zlatý slavík, jeho síla je především v textech. Byl to geniální básník, proto i název filmu odkazuje k jedné z nich. A myslíme si, že právě Rosťa může svou interpretací jeho písní objevit divákům nový rozměr Krylovy poezie,“ dodal Prudký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám