Hlavní obsah

Vyznání Evropana Jiřího Gruši v nové knize od Karla Hvížďaly

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhovory s novinářem, básníkem a diplomatem Jiřím Grušou (1938–2011) vznikající od roku 1983 do doby předcházející operaci srdce, po níž se už neprobudil, nabízí Karel Hvížďala.

Foto: Archiv nakladatelství

Karel Hvížďala: Grušova hlídka na Rýnu

Článek

První z nich vedl v západoněmeckém exilu, kde se Gruša rozhodl, že se z „nešťastného uživatele domovského práva v Husákii“ změní ve šťastného bezdomovce stamiliónového jazykového prostoru. „Bilingvalita je můj cíl,“ řekl tehdy.

Bytostná touha po svobodném životě i vyjadřování ho po podpisu Charty 77 a následném pronásledování přivedla do exilu. Po roce 1989 si ho přitáhla diplomacie, v roce 1997 se stal ministrem školství. „Obnova dialogického jazyka v českém chování je můj politický úkol,“ řekl Hvížďalovi.

O tom, nakolik se to doma podařilo, svědčí jeho jmenování prezidentem PEN klubu a později v roce 2005 ředitelem vídeňské Diplomatické akademie.

Gruša říkal vždy nepříjemné pravdy. Možná bude jeho odkazem i meditace před odchodem do nemocnice: „Doposud jsme nepochopili, že diplomacie a politika nejsou jenom hájení národních zájmů, ale i šíření common sense. Tedy zdravého rozumu, obecného smyslu, a to není ideologický úkol, ale namáhavá práce při hledání argumentů pro smysluplný dialog…“

Kniha je memento člověka, který se stal bytostným Evropanem. A jestliže v záplavě modři na obálce nerozeznáte Grušovu tvář ani titulek, nenechte se odradit. Je to dobrá kniha.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související články

Osmdesátiletý Umberto Eco píše dál a dál

Od stromu k labyrintu se jmenuje nejnovější kniha dnešního osmdesátníka, italského prozaika a profesora sémiotiky Umberta Eka. Nakladatelství Argo ji nabídne...

Kniha Líbáš jako ďábel avizuje film

Marie Poledňáková vydala knihu Líbáš jako ďábel, volné pokračování příběhu divácky úspěšného snímku Líbáš jako Bůh. Premiéra filmového pokračování se chystá na...

Kriminální příběhy Miroslava Kučery

Galerie zločinu se jmenuje možná maličko bilanční knížka kriminalisty Miroslava Kučery, jehož tvář si pamětníci vybaví z televizních relací Federální...

Výběr článků

Načítám