Hlavní obsah

Výstava o Československých legiích na Pražském hradě

Právo, Lenka Bobíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V tereziánském křídle Starého královského paláce Pražského hradu probíhá výstava Československé legie v Rusku 1914–1920 ve fotografiích a dokumentech z českých a ruských vojenských archivů. Je dokladem toho, že Československé legie stály u zrodu našeho samostatného státu.

Článek

Po desetiletích je to první větší výstava věnovaná jednomu z fenoménů našich dějin 20. století – československým legiím v Rusku.

Vedle dobových dokumentů a fotografií na výstavě nalezneme unikátní soubor vojenských vyznamenání, která příslušníci čs. vojska v Rusku obdrželi od osmi států, což je samo o sobě mimořádným počinem.

Důkaz o předání ruského zlatého pokladu Sovětům

Výstavu doplňuje množství trojrozměrných exponátů – zbraně, stejnokroje, hudební nástroje. Návštěvník se nejen seznámí s historií legií, ale i s každodenním životem legionářů. K pozoruhodným dokumentům mimo jiné patří zpráva velitele 10. čs. střeleckého pluku podplukovníka Číly o předání ruského zlatého pokladu sovětské straně 1. března 1920 v Irkutsku.

Vyvrací legendu, která žije dodnes, že legionáři se zmocnili pokladu, a dokonce po návratu z něj financovali vybudování Legiobanky. Legionáři, ekonomicky soběstační, nic podobného nepotřebovali.

Československé legie v Rusku 1914–1920 ve fotografiích a dokumentech z českých a ruských vojenských archivů

Československé legie v Rusku 1914–1920 ve fotografiích a dokumentech z českých a ruských vojenských archivůTereziánské křídlo Starého královského paláce Pražského hradu, do 18. ledna 2009

Reklama

Související články

Liternetur@ Legie, jaké opravdu byly

O strýci mé matky, ruském legionáři, který byl jeden čas pobočníkem Václava Girsy (1875 až 1954, prvorepublikový diplomat ve Finsku, Polsku, Jugoslávii;...

Výběr článků

Načítám