Hlavní obsah

Výstava: Muži, kteří mají koule na nohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník Jakub Matuška aka Masker na vernisáži své výstavy v pražské Galerii Villa Pellé říkal, že mu grafik Aleš Najbrt vytýkal složitost názvu jeho výstavy, která proběhla v Hluboké nad Vltavou. Popravdě řečeno, název expozice Až křídla vlaštovek vyhladí žulový kvádr z povrchu zemského, není zrovna lehce zapamatovatelný.

Foto: Jan Šída, Právo

Jakub Matuška aka Masker u svého obrazu Vodník

Článek

Tentokrát šel tedy tvůrce do sebe a novou prezentaci svých děl, která trvá do 7. ledna 2024, nazval prostě a jednoduše Koule. Na výše uvedené vernisáži Masker uvedl, že toto pojmenování má několik významů.

Třeba koule na noze, kterou muž středního věku začíná pociťovat. Už si zkrátka nemůže dělat, co chce, má zodpovědnost za rodinu, kterou musí živit, musí tedy pracovat, to všechno limituje jeho absolutní svobodu mládí.

Nové obrazy, které jsou prezentovány v interiéru galerie, tedy uměleckým způsobem reagují na onu krizi středního věku, která se netýká jen muže jako takového, ale i umělce. Což Masker ví velice dobře, protože se od divokého tvůrce pouličních graffiti přesunul do role výtvarníka klasického střihu, jenž své práce bez problémů vystavuje v oficiálních galeriích.

Výstava: Zobrazování nahé krásy má stále smysl

Kultura

Muži zobrazení na jeho obrazech jsou spíš k smíchu než k pomilování. Jejich těla mají groteskně zkarikované tvary a výrazy obličejů rozhodně nejsou hodny sebevědomých osobností.

Připomínají spíše komiksové figurky nebo animované postavičky z kreslených pohádek.

Takový je třeba obraz Muž podivuhodných tvarů z roku 2022. Vyžilý chlápek klečí mezi stromy pod blankytným nebem, ze kterého padají obří kapky, a on se navzdory živlům modlí.

To muž na díle Vodník (2023) už vypadá přece jen poněkud důstojněji. Masker ho pojal jako surfaře s docela slušnou muskulaturou, který kráčí mořem pod zlatavým sluncem.

Aby ale nedošlo k mýlce, Masker si na výstavě nedělá jenom legraci z mužů středního věku (a taky ze sebe), ale umí zacílit i na obyčejnou přírodní krásu. Květina ve fialové váze (Modré pozadí) z roku 2022 zobrazuje obyčejnou květinu v obyčejné váze. I takové běžné, pro někoho i banální téma na výstavě uvidíme. Žluté květy svítí do prostoru ve spleti zelených listů. Jako kdyby chtěl autor pojmout klasické téma moderním způsobem.

Maskerovy práce možná nejsou láskou na první pohled, ale nelze jim upřít estetický šmrnc, vtip a originální nadsázku. Což je koneckonců pro tento styl výtvarné tvorby zásadní.

Zářily ve StarDance, teď se ukazují veřejnosti. Praha hostí výstavu šatů z taneční soutěže

Kultura

Petr Brandl byl jako rocková hvězda

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie Villa Pellé

Reklama

Výběr článků

Načítám