Hlavní obsah

Vychází další svazek historických osobností Já, Otto Skorzeny...!

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdina nebo gangster? Tak pojmenoval Roman Cílek už sedmnáctý svazek edice Magnetka, v níž autoři literatury faktu nabízejí zajímavé osudy historických osobností. V případě elitního příslušníka SS Otto Skorzenyho (1908-1975) je dnes provokativní otázka na místě.

Článek

Cílek si všímá nejen nejslavnějších akcí specialisty na tajné operace, kterého nazval velitel spojeneckých armád za 2. světové války generál Eisenhower „nejnebezpečnějším mužem Evropy“, ale sleduje i jeho poválečné kroky. Z těch prvních je známé osvobození Mussoliniho nebo nasazení německých vojenských jednotek v amerických uniformách při ardenské ofenzivě. Z druhých pak podpora Odessy, organizace bývalých esesáků, či jeho podnikatelské aktivity v místech nových válečných konfliktů.

Cenné jsou informace o podílu čs. vojenských zpravodajců při Skorzenyho výslechu v roce 1946, kdy jim nebylo v americkém zajetí umožněno dokončit výslech muže, který se měl podílet na vzniku krutých protipartyzánských jednotek působících třeba i na Moravě. „Jen“ přiznal, že se v březnu 1942 léčil v Karlových Varech a v dubnu 1945 „navštívil“ právě na Moravě hlavní stan armádní skupiny Střed polního maršála Schörnera.

„Američané si všechny jeho znalosti chtěli zachovat pro sebe,“ vypověděla Cílkovi svědkyně jeho výslechu Ludmily Řičicová-Uhlířová. Ani obvinění z využití převlečených vojáků nevedlo k jeho odsouzení. Ukázalo se, že i Spojenci několikrát využili této klamné metody boje. A rodící se tajná služba nacistického generála Gehlena už osnovala jeho útěk-odjezd z tábora v Darmstadtu.

V létě 1948 se Skorzeny „poněkud s námahou“, jak uvedl, nasoukal do kufru auta německého šoféra, který zajišťoval americkému veliteli tábora všechny pochůzky. Zemřel v červenci 1975 v Madridu, jen čtvrt roku před svým ochráncem generálem Frankem.

Celkové hodnocení: 95 %

Roman Cílek:

Já, Otto Skorzeny...! Pražská vydavatelská společnost a Nakladatelství Epocha, 110 stran, 139 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám