Hlavní obsah

Vracející se Dikobraz chce navázat na tradice

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na novinové stánky se v pátek po osmi letech vrátí Dikobraz. Šestnáctistránkový čtrnáctideník zachová typickou podobu humoristického časopisu. Snaha navázat na tradice je patrná i z obálky, kterou zdobí vtip dvojice Neprakta - Švandrlík.

Foto: Cobblers
Článek

I přáním vydavatele Star Production  bylo udržet typický ráz Dikobrazu, jeho zástupkyně Jaroslava Vlčková na úterní tiskové konferenci  uvedla: "Nechtěli jsme jít do hrubého humoru."

"Tento Dikobraz chce navázat na nejlepší doby časopisu, kdy v 60. letech naši kreslíři vyhrávali zahraniční soutěže," řekl humorista Josef Kobra Kučera.  Mezi přispěvateli se proto objeví řada jmen známých z minulosti, jako je Miroslav Slejška, Jaroslav Kerles nebo Marie Plotěná. Jiránek a Renčín však zmiňováni mezi autory nejsou, někteří z oslovených prý neprojevili zájem a zatím vyčkávají, byť Jiří Melíšek tvrdil: "Když jsem oslovoval lidi, zda chtějí dělat pro Dikobraz, všichni říkali bez jakéhokoli zaváhání ano."  Od klasického Dikobrazu se má současná podoba lišit v jediném, řekl Jan Kristofori:  "Chtěli bychom komunální humor vyměnit za politickou satiru a strefovat se do zabedněných politiků."

Že byl časopis spjat s režimem většina odmítala, přestože jim byla připomenuta kniha Československé dějiny očima Dikobrazu. Vlčková uvedla, že se o ní doslechla před  dvěma dny a musí si jí půjčit. Bývalí redaktoři časopis bránili, neboť podle nich poskytoval příležitost uplatnit se i pronásledovaným lidem a ve své rubrice Na ostny režim i kritizoval. Rubriku Pavel Kohout prý tehdy uhájil odkazem na sovětský humoristický časopis Krokodýl.

První číslo vyjde v pětapadesátitisícovém nákladu, představeno bude ve čtvrtek odpoledne v pražském Tescu na Národním tříde od 14 do 19 hodin. Vydavatel počítá s tím, že nějakou dobu bude titul ztrátový.

Související témata:

Výběr článků

Načítám