Hlavní obsah

Vítěznou písničku Hory si kapela O5 a Radeček zahraje na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První velké ocenění pro kapelu, která oslaví v příštím roce třicet let na scéně ve stejné sestavě. Tak lze stručně shrnout to, co nastalo v pátek v okamžiku, kdy na vyhlášení výsledků ankety popularity Český slavík získala šumperská skupina O5 a Radeček cenu od posluchačů Rádia Impuls za písničku Hory. Radost, kterou muzikanti na pódiu měli, byla autentická.

Foto: Lucie Levá

Sourozenci z kapely O5 a Radeček, vlevo baskytarista Ondřej Polák, vpravo zpěvák Tomáš Polák

Článek

„Měli jsme ohromnou radost, pro naši kapelu je to první takové ocenění vůbec. Možná větší radost ale udělalo lidem kolem nás, kteří nám fandí a podporují,“ říká baskytarista Ondřej Polák.

Písnička Hory je nejenom hitem českého rozhlasového éteru, ale stala se rovnou projektem.

„Jsme kluci z hor, hory se vinou celým naším životem, inspirují nás, a tak se dostavila potřeba o nich složit píseň. Nakonec z toho je celý projekt, do kterého se zapojují i fanoušci. Jeho ambasadorem se stal horolezec Radek Jaroš, jenž jako první Čech zdolal všechny osmitisícovky. Kamarádi horolezci mu říkají Radeček, a on za námi na jednom koncertě přišel a řekl, že naše písničky poslouchá. Tehdy jsme se seznámili, zůstali jsme v kontaktu a my ho pak oslovili na ten projekt,“ vysvětluje zpěvák Tomáš Polák.

Tereza Balonová: Dobré věci si člověk musí odpracovat

Kultura

Hory Tour, jak se série koncertů jmenuje, začne 9. prosince v Karlově pod Pradědem, kde se bude hrát venku. V únoru následují další koncerty, tentokrát už v klubech v horských střediscích.

Foto: BrainZone/Ondřej Pýcha

O5 a Radeček, zleva Radek Sekyra (kytara), Přemysl Ptáček (klávesy a housle), Tomáš Polák (zpěv), Ondřej Polák (baskytara) a Milan Lečko (bicí)

„Startujeme u nás doma v Jeseníkách, ve Ski areálu Karlov. Možná to zní trochu bláznivě, ale nebude to poprvé, co budeme vystupovat v prosinci venku. Hráli jsme mnohokrát na vánočních trzích a podobných akcích a víme, že lidé si umějí koncerty užít i v zimě pod širým nebem,“ pokračuje zpěvák.

Ne vždy ale proběhne vše podle plánu. Loni hráli v Havířově, kde bylo minus patnáct stupňů a v centru města napadlo dvacet centimetrů sněhu. Byla to vlastně sněhová kalamita.

„Tam to dopadlo dobře. Horší to bylo jednou v Olomouci, kde byla taková zima, že jsem během koncertu vybízel pořadatele, aby nám na pódium nosili něco teplého k pití. Přinášeli jenom punče, ale neřekli nám, že jsou s absinthem. Každý z nás jich během koncertu vypil asi sedm. Tomáš to vystoupení končil svlečený do půl těla a do mikrofonu si pochvaloval, jaké je teplo. A já se při cestě zpět hned za Olomoucí svalil do příkopu, kde jsem asi patnáct minut zvracel,“ přibližuje Ondřej Polák.

O5 a Radeček jsou teď nicméně ve šťastných časech. Kromě turné je jejich koncertní plán na příští rok naplněný k prasknutí a na jaře vyjde jejich nové album. Natočili ho letos v září ve slavném berlínském studiu Hansa.

„Zrovna před pár dny Ondrovi volal starosta jedné obce a prosil ho, aby se přimluvil u naší manažerky, aby mu u něj dala koncert. Před pár lety to bylo naopak. To jsme pořád volali někam my a ptali se, jestli by nás nemohli na nějaký koncert vzít,“ uzavírá zpěvák Tomáš Polák.

Skupina O5 a Radeček: Prvoplánovou sladkost jsme odbourali

Kultura

Skupina O5 a Radeček: Máme závratě, ale na střechách hrajeme rádi

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám