Hlavní obsah

Rodina a přátelé se rozloučili s Marií Poledňákovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veřejnost a přátelé se v úterý rozloučili s režisérkou, scenáristkou a spisovatelkou Marií Poledňákovou. Smuteční obřad se konal od 11:00 ve Velké obřadní síni krematoria ve Strašnicích v Praze. Poledňáková zemřela 8. listopadu ve věku 81 let.

Živě: Poslední rozloučení s Marií PoledňákovouVideo: Novinky

 
Článek

Jeden ze vzpomínajících byl i Vlastimil Harapes, který s ní pracoval na filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977). Nejdříve měl být jen ten, který pomůže herci stát se baletním mistrem. „Najednou přišla s nápadem: co bys komu radil, zahraj si to sám,“ podoktl s tím, že to bylo poprvé, co dostal hereckou roli bez konkurzu.

Na pohřbu promluvil také další „její“ herec Pavel Nový. Legendární Pepa Bednář z komedie století S tebou mě baví svět (1982).

Mezi řečníky patřila i Eva Holubová, která jen těžce při smutečním projevu zvládala slzy.

„Budu na ni vzpomínat jako na člověka, na ženu, s kterou jsem strávil hodně natáčecích dnů… Jako na člověka, který dělal mainstream na té nejvyšší úrovni. Takhle se to už nedělá,“ řekl novinářům Jiří Bartoška, oblíbený herec paní Poledňákové, který se s ní také přišel rozloučit do obřadní síně osobně. Hrál v jejich posledních dvou filmech: Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel.

Osvědčené jméno po desetiletí

Rodina se rozhodla, že poslední sbohem režisérce moci dát každý, kdo si to přeje. „Pohřeb je zamýšlen jako veřejný a je určen nejen pro rodinu a přátele, ale i pro všechny fanoušky, kteří budou chtít přijít a rozloučit se,“ uvedl za rodinu filmový producent Jan Bradáč.

Marie Poledňáková patřila k divácky nejoblíbenějším režisérům a režisérkám 20. století. Na přelomu 70. a 80. let natočila mimo jiné filmové hity jako Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny či S tebou mě baví svět.

Po sametové revoluci aktivní filmařskou práci na dlouhé roky přerušila, vrátila k ní ovšem v plné síle.

Za komedii Líbáš jako Bůh získala Českého lva pro nejúspěšnější divácký film roku 2009. V kinech si ho nenechalo ujít přes 900 tisíc lidí. Podobně uspěla i volným pokračováním Líbáš jako ďábel, na nějž do kin o tři roky později přišlo více než 500 tisíc diváků.

KVÍZ: Kultovní filmy Marie Poledňákové. Jak dobře je znáte?

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám