Hlavní obsah

KVÍZ: Kultovní filmy Marie Poledňákové. Jak dobře je znáte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo třeba Dva lidi v zoo. To je krátký výčet filmů, které režírovala Marie Poledňáková. Rodačka ze Strakonic v úterý zemřela po dlouhé nemoci ve věku 81 let. Připomeňte si její filmy v následujícím kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Marie Poledňáková

Článek
1. Začneme zlehka. Jak se jmenuje volné pokračování úspěšných komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny? Jak se krotí...
2. V české komedii století S tebou mě baví svět (1982) dojde v jedné scéně i k poškození lyží zahraniční značky. Víte, která to byla značka?
3. U legendární komedie ještě zůstaneme. Víte, co zachránilo natáčení, když se ukázalo, že pro filmaře není možné sehnat v Krkonoších ubytování?
4. Jak se jmenuje první film Marie Poledňákové, který šel do kin?
5. Hlavní zvířecí hrdina filmu Dva lidi v zoo (1989) je:
6. Teď poněkud tvrdší oříšek. V jednom z filmů Marie Poledňákové hraje polský herec s německým jménem Kanaďana žijícího ve Finsku. Jak se film jmenuje?
7. Jak zní tajné heslo z konce filmu Jak dostat tatínka do polepšovny, kterému otec (František Němec) a dědeček (Josef Karlík) Vaška (Tomáš Holý) po telefonu tak úplně nerozumí?
8. Vzpomenete si na název hotelu z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977), kde je Vašek (Tomáš Holý) ubytovaný s maminkou (Jana Preissová) na zimních prázdninách?
9. Ve filmu Jak dostat tatínka do polepšovny (1978) se Vašek dožaduje výletu do samoobsluhy, aby mohl cestou bez maminčina vědomí lézt po skalách. Co si Vašík v obchodu tak moc přeje?
10. Na závěr si zazpíváme. Víte, které dívčí jméno zazní v písni S tebou mě baví svět?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Zemřela Marie Poledňáková

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám