Hlavní obsah

Vedení Rady ČT končí. Ředitel Dvořák mluví o destrukci

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Rady České televize (ČT) René Kühn se rozhodl k pátku 20. listopadu odstoupit z funkce. Pro totéž se vzápětí rozhodl i jeden ze tří místopředsedů Jaroslav Dědič. Oba funkcionáři chtějí v radě zůstat jako řadoví členové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Dvořák před budovou České televize.

Článek

Své rozhodnutí oznámili na mimořádném zasedání Rady ČT, které se konalo ve středu. Většina radních na něm byla přítomna na dálku prostřednictvím videokonference.

Důvodem rezignace Kühna, který radě předsedal od letošního června, se stalo rozhodnutí deseti radních, kteří minulou středu na návrh členky rady Hany Lipovské nečekaně odvolali kompletní dozorčí komisi Rady ČT. O důvodech odvolání se veřejně debata nevedla, hned se hlasovalo. Někteří členové rady tím byli zaskočeni, a jak později přiznali ve svých statusech na sociálních sítích, i šokováni.

Rada ČT odvolala dozorčí komisi

Domácí

Také ředitel ČT Petr Dvořák označil situaci v radě za znepokojivou. „Vnímám velmi intenzivně, že po příchodu nových členů se mění způsob projednávání jednotlivých agend, namísto hledání věcných řešení. To, že nyní, v době projednávání pandemií ovlivněného rozpočtu, nemá rada ani dozorčí komisi, ani své vedení, je důsledek tohoto přístupu, který je spíše destruktivní než konstruktivní,“ uvedl Dvořák ve svém prohlášení.

Na odvolání dozorčí komise měl Kühn jiný názor než většina radních, nežádal ho. „V okamžiku, kdy se postoje předsedy různí od většiny rady, nemůže prezentovat její názor,“ uvedl Kühn a dodal, že nyní cítí slabý mandát pro pozici předsedy.

Autoprotest na Kavčích horách. Lidé demonstrovali za nezávislost ČT

Domácí

Ve svém proslovu také připomenul, že minulé jednání ukázalo na stále rostoucí napětí mezi radou a managementem ČT, které se projevuje poslední dobou, respektive po jarním nástupu nově zvolených radních. „Myslím si, že Rada ČT zcela jistě najde ve svých řadách rychle nového předsedu, a já se budu snažit tomu procesu pomoci,“ uzavřel svoji řeč Kühn.

Na funkci místopředsedy Rady ČT rezignoval i jeden z místopředsedů Jaroslav Dědič. Jako důvod rovněž uvedl chování radních v minulém týdnu, o kterém nebyl informován. Minulého jednání se nezúčastnil. Ve své odstupující řeči také konstatoval, že je již ve své funkci „lidsky vyčerpán“. „Rada potřebuje stabilizaci, energii a shodu v zásadních věcech,“ míní Dědič, kterému končí mandát radního v březnu a nechce již znovu kandidovat.

Ostravské studio si oddechlo

Člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka vyjádřil rozčarování nad odstoupením současného předsedy a místopředsedy. „Jsou to oba slušní lidé, jejich slušnost si ale určitá část rady vykládala a vykládá jako slabost,“ uvedl Šarapatka.

Rada před týdnem zároveň rozhodovala o koupi a směně pozemků pod ostravským studiem ČT. O tom ale tehdy nerozhodla, schválení či neschválení zmíněné finanční transakce se stalo hlavním bodem středečního mimořádného jednání Rady ČT, protože ve čtvrtek 19. listopadu končí předkupní právo pro ČT a bylo nutné k této věci zaujmout zásadní stanovisko. Dozorčí komise ale před týdnem neměla po ruce všechny podklady k transakci. Místopředseda Rady ČT Petr Matocha minule označil přístup komise za diletantský.

Rada ve středu směnu pozemků a zřízení služebnosti (to znamená částečné omezení vlastnických práv) pod ostravským studiem se současným majitelem pozemků Simonem Pelikánem schválila. Směně bude předcházet koupě pozemku na základě předkupního práva. Pokud by Česká televize pozemek nekoupila a následně nesměnila, hrozilo by jí v budoucnu, že by nový vlastník užívání nebo koupi parcely potřebné pro provoz studia cíleně zdražil.

Předseda rady ČT René Kühn se rozhodl rezignovat

Kultura

Veřejnoprávní televizi by tím mohla nastat škoda daleko větší, než je cena současné obchodní akce s pozemky. Podle chystané smlouvy vznikne při směně ČT nárok na doplatek 1,32 milionu korun kvůli rozdílné velikosti směňovaných parcel.

Na středečním mimořádném zasedání rady ale vznikl nový problém, který by mohl zažehnout další spor mezi radními a managementem ČT. Je jím interní audit nemovitostí České televize z roku 2019. Situace se bude zřejmě řešit na jednání rady příští středu, kdy mají radní také rozhodnout o volbě nového předsedy, místopředsedy a celé nové dozorčí komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám