Hlavní obsah

Rada ČT odvolala dozorčí komisi

Právo, Jana Perglerová

Rada České televize (ČT) odvolala ve středu večer po několikahodinovém dramatickém jednání, které bylo vedeno formou videokonference, svou dozorčí komisi. Dlouhá léta předtím k činnosti dozorčí komise radní zásadní výhrady neměli. Pro odvolání svého dozorčího orgánu však nyní zvedlo ruce deset radních, proti byli dva, jeden se zdržel a dva členové nebyli jednání přítomni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

Návrh na odvolání podala členka rady Hana Lipovská, která již od jara, kdy se stala novou členkou rady, práci dozorčí komise vytrvale tepala. O důvodech odvolání se debata nevedla, hned se hlasovalo. Někteří členové rady byli zaskočeni, jak rychle se vše uskutečnilo.

Poslední kapkou nedůvěry k práci dozorčího orgánu se zřejmě stal problém kolem nákupu pozemků pod budovou ostravského studia ČT. Televize má na pozemky předkupní právo. Cena, kterou by za ně musela zaplatit, činí 2,8 milionu korun.

Záznam Maláčové označující Babiše za debila není proti Kodexu ČT

Domácí

Veřejnoprávní televize si nechala v souladu se zákonem udělat dva znalecké odhady ceny pozemků. Jeden odhadl jejich cenu na dva miliony, druhý na 1,3–1,4 milionu. Proti nákupu se postavila právě radní Lipovská, která upozornila, že cena není v souladu s odhady a že ČT nemůže nakupovat za předražené ceny.

Dozorčí komise poskytuje radním odborná stanoviska k nákupům a prodejům uskutečňovaným ČT. Jejím úkolem je sledovat, zda jsou finanční zdroje a majetek televize účelně a hospodárně využívány podle schváleného rozpočtu a v souladu s právními předpisy.

ČT odmítla dát informace, hrozí jí pokuta

Kultura

Kdo zasedne do nové dozorčí komise, není známo. Rychlé odvolání stávající dozorčí komise může být začátkem procesu výměny vedení veřejnoprávní televize, zejména jejího ředitele Petra Dvořáka, z důvodu nehospodárnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám