Hlavní obsah

Vary vítaly první filmovou hvězdu Armina Muellera-Stahla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Herec Armin Mueller-Stahl dorazil v pátek po poledni do Karlových Varů. Jako zvláštní host se tam zúčastní slavnostního zahájení 43. ročníku mezinárodního filmového festivalu. V Galerii umění pak zahájí výstavu svých obrazů, herec rovněž převezme Cenu města Karlovy Vary.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Armina Mueller-Stahla přivítal osobně Jiří Bartoška.

Článek

Osmašedesátiletý Mueller - Stahl dorazil k Puppu krátce po třinácté hodině. Vítali ho věrní fanoušci žádající od něj autogram i osobně prezident festivalu Jiří Bartoška.

Po chvíli oddechu je očekáván na dnešním zahajovacím večer filmového festivalu. Během svého pobytu v lázeňském městě zahájí v Galerii umění Karlovy Vary také výstavu svých obrazů Obrazy lidí, která bude k vidění od 6. července do 5. září.

Jako herec dobyl Hollywood

Známý herec se vrací na festival po jedenácti letech, v roce 1997 byl hostem 32. ročníku MFF KV. Pamětníci pak vzpomínají na návštěvu mladého umělce již v roce 1962.

Uměleckou kariéru začínal v Berlíně. Po krátkém období, kdy působil jako hudební pedagog, byl v roce 1952 přijat do prvního hereckého angažmá v berlínském Theater am Schiffbauerdamm. V 60. a 70. letech patřil k nejobsazovanějším filmovým a televizním hercům bývalé NDR.

Po podpisu petice na podporu politicky pronásledovaného zpěváka Wolfganga Biermana emigroval v roce 1979 do tehdejšího Západního Berlína. Jeho kariéra úspěšně pokračovala i tam, jako jeden z mála evropských neanglických herců se navíc výrazněji prosadil v Hollywoodu.

V našich kinech ho diváci mohli naposledy vidět ve filmu Davida Cronenberga Východní přísliby (2007).

Proslavil se i jako režisér

V roce 1996 se Mueller-Stahl postavil na druhou stranu kamery a natočil podle vlastního scénáře film Gespräch mit dem Biest (Rozhovor s bestií), v němž si zahrál postavu Adolfa Hitlera.

V současné době se v Německu chystá premiéra nového přepisu románu Thomase Manna Buddenbrookové (Die Buddenbrooks) v režii Heinricha Breloera, kde ztvárnil ústřední postavu Johanna „Jeana“ Buddenbrooka.

Armin Mueller-Stahl v tvorbě

  • Z bohaté filmografie nelze pominout práce s R.W. Fassbinderem (Lola, 1981, Touha Veroniky Vossové, 1982), A. Wajdou (Láska v Německu, 1983), I. Szabó (Plukovník Redl, 1984).
  • V USA pracoval mimo jiné s Costou-Gavrasem (Hrací skříňka, 1989), J. Jarmuschem (Noc na Zemi, 1991), B. Augustem (Dům duchů,1995).
  • Za herecké role získal řadu prestižních ocenění – včetně Stříbrného medvěda na Berlinale 1992 za titulní úlohu v dramatu Utz ( natáčeném také v Praze) a nominace na Oscara za ztvárnění úlohy otce v dramatu Záře (1996).

Reklama

Výběr článků

Načítám